В област Велико Търново 37 деца са изведени през тази година от приемните си семейства. Девет от децата са върнати при биологичните си родители, а 19 са осиновени, останалите са навършили пълноление. 

112 са приемни семейства в областта и са подпомогнати от проекта „Приеми ме“ между общините и Агенция за социално подпомагане по програмата „Развитие на човешките ресурси“. 

113 деца, от които 15 с увреждания, се отглеждат в 81-о приемни семейства в областта. В останалите утвърдени на този етап няма настанени деца. Великотърновецът Георги Панайотов и съпругата му са приемни родители от 10 години. "Трудностите не са малко", коментира Панайотов пред БНР.

„Всичко става с организация вътрешно в семейството, така и от институциите добре ни съдействат. Докато ни опознаят в детски градини, в училища, винаги е малко по-сложно. Обясняваш се – това дете е с някаква история, има си някакви проблеми“, каза Георги Панайотов.

През този месец едно от приемните деца, което навърши пълнолетие, стана майка на момиченце, което бе настанено за отглеждане в същото приемно семейство.

В знак на благодарност за дългогодишните грижи от страна на приемното семейство младата майка кръсти детето си на своята приемната майка.