Гражданин сподели за ситуация, на която бил свиделел, и определя като "позорна" за България. Андреас Х. разказва, че на касата в супермаркет пред него имало добре изглеждаща дама.

Жената, за която мъжът предполата, че е пенсионерка, си купила една едничка кайсия. Самата везна дори не успяла да притегли това минимално количество от вкусния плод, добавя човекът.

"Жалко и едновременно смешно", констатира Андреас."Днес плащат пенсиите, но вероятно тя от пенсията си може да отдели само за една кайсия", опитва се да отгатне видяното той.

Случката се разиграла в Сливен, но без съмнение подобни картини от бита на наши сънародници може да видим във всеки български град. От столицата до малките селца някъде в Северозапада. Видяното провокира мъжа да се замисли за системата, в която попадат пенсионерите и уязвимите граждани на България, изправени пред  проблеми, породени от социални и икономически реалности в страната.

"Днес плащат пенсиите, но вероятно тя от пенсията си може да отдели само за една кайсия. Дотам, за съжаление, докарахме нашите бащи, майки, баби и дядовци, които са дали толкоз много за нас", пише Андреас Х.

Той счита, че хората в активна възраст трябва по всеки възможен начин да се грижат поне за своите вече възрастни близки. Като отправя едновременно тъжен, но и е благороден призив: "Хора, не ги забравяйте, помагайте им всякак".

Преди дни проучване на НСИ показа притеснителни данни за състоянието на доходите на част от българите. Над 75% от анкетираните са изпитвали затруднения да покриват ежедневните си разходи през първите три месеца на годината.

Данните са от допълнителна анкета към Наблюдението на домакинските бюджети с цел осъществяване на тримесечен мониторинг на промените в условията на живот на домакинствата.

Анкетирани са 5 682 лица на възраст 16 и повече навършени години от 3 053 домакинства. С известни затруднения да покриват ежедневните си разходи са 35.8% от анкетираните, 26.8% определят покриването на ежедневните разходи като трудно, а 14.2% - като много трудно.

Делът на лицата, които се справят много трудно, се увеличава с 0.6 процентни пункта в сравнение с първото тримесечие на 2022 година.

Относително лесно могат да покрият ежедневните си разходи 19.7% от лицата, а едва 3.5% не изпитват никакви затруднения.

Общо делът на лицата без затруднения през първото тримесечие се увеличава с 1.5 процентни пункта спрямо първото тримесечие на 2022 година.

31.2% от анкетираните са ограничавали потреблението си на енергия през отоплителния сезон. 28.8% от лицата, живеещи в градовете, са посочили, че не могат да си позволят достатъчно потребление на енергия. В селата делът на лицата с ограничения в потреблението на енергия е 37.8% - с 9 процентни пункта повече в сравнение с градовете.

Вижте разказа за пенсиите и една кайсия, споделен във Facrbook от Андреас Х.

"Днес бях свидетел на позорна случка за нашето общество. Една възрастна жена (добре облечена, вероятно пенсионерка) преди мен на касата на супера ,представете си, купува ЕДНА кайсия, а везната не може да притегля такова малко тегло.

Жалко и едновременно смешно.

Днес плащат пенсиите, но вероятно тя от пенсията си може да отдели само за една кайсия. Дотам, за съжаление, докарахме нашите бащи, майки, баби и дядовци, които са дали толкоз много за нас. Хора, не ги забравяйте, помагайте им всякак.

Да не говорим, че някои млади „хора“ чакат родителите си пенсионери да си вземат пенсията и да им вземат част от нея... ."

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук