Град Дупница и селата в общината са на прага на водна криза. Причината е остарялата пречиствателна станция и тръбите, които не са сменяни повече от 70 години.

На фона на искането на КЕВР за повишение на цените на тока и водата, водното дружество в Дупница е с изоставащи заплати на служителите.

"Вече сме на ръба на водната криза. Състоянието е доста тежко.

Служителите са със забавени заплати. Авариите са непрекъснати. Почти няма средства за отстраняването на авариите, но се справяме по някакъв начин с помощта на общината и съдействието на служителите.

Те работят почти на доброволен принцип, защото са от много години и го правят от лоялност към ръководството остават да работят", обясни пред БНТ Красимира Иванова - директор на ВИК-Дупница.

По думите ѝ, пречиствателната станция в района на село Джерман не е ремонтирана повече от 40 години и една от помпите всеки момент може да спре.

"От КЕВР искаме да се одобри планът на "Кюстендилска вода" и да има една реална цена, която да отговаря на необходимостите на общината. По наши изчисления, тя е 2,26 лв. за кубик.

КЕВР обаче ни притиска и не иска да разгледа бизнес плана, иска дружеството да фалира и да минем към държавния воден оператор, който е в изключително тежко състояние", обясни Костадин Костадинов - председател на Общинския съвет на Дупница.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук