Президентът на федерацията по баскетбол Георги Глушков даде пресконференция след полуфиналите в първенството и преди финалните сблъсъци между Лукойл Академик и "Левски".

"Тези неща насочват баскетбола в коловоз, далеч от Европа. Въпрос на морал е да запазим нашия спорт чист и то не само в НБЛ, но и на ниво подрастващи, където също в последно време наблюдаваме изключително неприятни сцени", заяви Георги Глушков.

"Остро осъждаме отношенията между клубовете, между треньорите, феновете и състезателите, които станаха достояние на обществеността напоследък. Това не допринася за развитието на спорта и за отношенията ни със спонсорите. Има неща, които трябва да преосмислим. Голяма част от проблемите са свързани с нашия демократичен преход и трябва да се изживеят. Никога не сме си мислили, че един клуб може да откаже телевизионно излъчване, нито че може да има такива плакати, които обиждат клубове и личности. Не трябва да копираме наредби, а да се осъзнае колко тези неща вредят на баскетбола", допълни президентът на федерацията.

Както е известно, скандалите между Балкан (Ботевград) и "Левски" в полуфиналната серия взеха връх със серия от грозни действия. Накрая в Ботевград бяха разпространени транспаранти с магаре, покатерило се отзад върху Константин Папазов.

"Някои клубове искат да контактуват с нас чрез адвокати. Ще предложа на следващия Управителен съвет да се създаде юридическа комисия, която да ни помага при създаването на наредбите. Освен това съдия международна категория у нас може да не получи договор с федерацията, ако не свири според европейските критерии", коментира Глушков.