Бившият собственик на Левски Тодор Батков коментира актуалните събития в българския футбол. Адвокатът заяви, че конгресът на БФС, който Димитър Бербатов и екипът му организираха в петък, няма да произведе никакви правни последици. 

Winbet - истинската тръпка от победата! (18+)

Батков сподели, че в момента е легитимен президентът, избран на конгреса през 2018 година, тъй като той се явява последният, който не е бил обжалван. 

"Ако говорим за така наречения опит за конгрес от миналата седмица, той не може да произведе никакви правни последици. Разбрах, че Изпълкомът е отменил конгреса, който беше свикан. Според мен няма това право. Конгресът беше редовно свикан, но той не събра необходимия кворум. 

За да бъде легитимен, в него трябва да участват поне половината +1 от членовете. Ние разбрахме, че са 76. Общият брой на членовете на БФС са 670. Поради тази причина конгресът не може да произведе правни последици", започна Тодор Батков при гостуването в "Спортал".

"Все пак БФС има една много сложна функция. Това е сдружение с нестопанска цел и спортна федерация. БФС е член на УЕФА и ФИФА - там също съществуват правила и тези процеси се следят. Убеден съм, че регистърът ще откаже да впише решенията от конгреса от миналата седмица. Не вярвам дори при обжалване това да има успех. Не вярвам ФИФА и УЕФА също да не го признаят. В момента легитимен е Изпълкомът и президентът, избран на последния конгрес, който не е обжалван - преди 4 години. Той ще продължи да действа, докато не бъде вписан друг", каза Батков.

"Нищо не може да направи спортният министър, дори това е опасно. Може да последва реакция от УЕФА, тъй като има намеса от държавата в БФС. Футболът вълнува половината от българското население, но в същия момент той регулира и важни обществени отношения. Разбирам емоцията на Бербатов, Стилиян и Мартин, но в момента това е положението. Конгресът от миналата седмица няма да бъде признат. 

Трябва да седнат на добра воля двете спорещи страни и да се разберат и БФС да свика редовен конгрес, на който всички карти да бъдат извадени на масата и да се стигне до някакво решение. Друг вариант е Бербатов и екипът му да събират нови подписки, за да свикат нов извънреден конгрес. 

Уставът предвижда 4 години мандат, но при тази обстановка може да продължи още 3,4 години. Михайлов има много голям принос за израстването на българския футбол. Много спортни съоръжения се направиха в провинцията, както и базата в Бояна - това са пари от УЕФА", добави бившият собственик на Левски.

"Защо заложник на този междуличностен конфликт трябва да е българският футбол? Няма срок, в който съдът да се произнесе - това може да продължи още няколко години. Убеден съм, а и дългогодишната ми практика като адвокат го показва, че няма как да бъдат вписани решенията от онзи ден. Нито в регистъра, нито в съда. 

За да е законен такъв форум, на него трябва да присъстват минимум половината +1 от членовете. Тук нямаме такъв случай. Казусът е много сложен. Универсалното решение е да седнат и да се разберат. Всеки момент Бербатов може да свика нов извънреден конгрес, като отново събере подписка от 1/3 от клубовете. Няма съд, който да откаже свикването на конгрес при такъв сценарий. 

За ФИФА и УЕФА легитимен президент е Борислав Михайлов. Как може с падащ кворум да се вземат решения. Аз съм бил на един-единствен конгрес. Приличаше ми на събрание от преди 10-и ноември и затова реших да не ходя да си губя времето. Тогава нямаше алтернативи - единствено Боби и точка. 

Ако бях президент на даден клуб, щях да предложа двете страни да се разберат помежду си. Уважавам Градев, добър юрист е, но не вярвам 76 души да изместят 570 и да вземат някакви решения, които да се приемат за легитимни от регистъра и съда", каза още Батков.

Бившият президент на Левски Тодор Батков коментира Изпълнителния комитет на Димитър Бербатов, за който гласуваха 73 делегата на алтернативния конгрес, проведен в НДК. Във въпросния Изпълком влязоха осем души, свързани с ЦСКА, начело с Бербатов, Стилиян Петров и Мартин Петров.

"Държавата по никакъв начин не може да се намеси, съдът е независим. Никой няма полза от това, Боби и настоящият състав трябва да седнат и да говорят, някакъв диалог да има. Колко пострада България от двата синода? Стигна се до решение в Страсбург да се плащат чудовищни суми на втория синод. Или нов конгрес, свикан от БФС, или подписка от 1/3 от клубовете и конгрес, свикан от съда. 

Щом не е имало бюджет в дневния ред през октомври, значи Боби има проблем - той не може да продължи дълго време без бюджет, който се определя на конгрес. 

Много едностранчив е Изпълкомът на Бербатов - българският футбол не е ЦСКА. Аз не искам да се заяждам дали това е ЦСКА, или не е ЦСКА, но да приемем, че е ЦСКА, но има и други отбори, нормално е да има по-широко представителство. Аз винаги съм бил да няма президенти в Изпълкома, по мое време беше Наско Сираков, президенти там място нямат. 

Казвал съм, че не искам да участвам, не е мястото на президента в Изпълкома. Клубовете имат място в ПФЛ, говори за лигите в големите страни, където те са мощни организации. БФС е като едно работещо предприятие, което печели от такси, глоби, субсидии. Какво пречеше да си протегнат ръка? Убеден съм, че няма как тези решения от този конгрес да бъдат вписани в Търговския регистър, все пак имам над 30-годишен опит", каза още адвокатът.