Капитанът на ЦСКА Тодор Янчев, който е наказан с лишаване от права за 3 месеца, за първи път застана пред медиите и коментира темата. Както е известно, Янчев, Костадин Стоянов и Румен Трифинов дадоха положителни проби за забраненото вещество метилхексанамин.

На пресконференцията присъстваха единият от собствениците Димитър Борисов, президентът Димитър Пенев, треньорът Стойчо Младенов и юристите Радостин Василев и Борис Колев.

“Не случайно за първи път говоря. Исках да си изтърпя наказанието, защото знам че вината не е в мен и моите колеги. Когато има допингскандал, футболистите трябва да си понесат наказанието независимо дали са виновни или не. Отказах доста интервюта, защото вината в мен и моите колеги е най-малка. Според закона наказанието е от мъмрене до 2 години. Санкцията си аз и моите колеги изпълняваме стриктно. Според закона имаме право да тренираме с отбора, да сме на лагерите с отбора. За по-сигурно и за да бъде пълноценно наказанието ни се готвихме самостоятелно. Единият от нас е контузен (б.р. има предвид Костадин Стоянов), другите двама се готвехме по самостоятелна програма (б.р. Янчев и Румен Трифонов). Заслужихме критики. Излизаха какви ли не разбирачи, защото у нас е най-лесно да се съди. В България има много съдии. Добре, че Господ не им е дал правото да съдят, тъй като половин България щеше да е осъдена. Нека да държим на законите и комисиите, нека се взимат точни решения и хората да не се влияят от натиск.

Скоро ще стана на 36 години и в кариерата ми никога не съм прегрешил. Знаете го. Винаги съм намирал смелост и честност, когато сбъркам, да си кажа грешката, да поема отговорността си. Ако бях взел нещо, нямаше да имам очи да застана пред вас. Никога не бих си позволил да уроня престижа на този отбор, който ме е карал да се гордея. Още като дете съм гледал легендарни футболисти и съм се радвал на постиженията им. Като капитан не бих застанал пред вас, ако бях сгрешил. Щях да искам най-суровото наказание. Само с честност може да излезем от тази тежка ситуация в нашата страна. Нужни са хора с достойнство, които когато сгрешат поемат отговорност, а не се крият. Тези 3 месеца са най-тежките в моята кариера. Под стрес са и моите близки, които не са виновни с нищо. Да си здрав и да не водиш пълноценен тренировъчен процес е най-голямото наказание. Не оказваме натиск на комисиите, защото тези хора са професионалисти. От години давам проби и всичко винаги е било на ниво, те наистина си разбират от работата. 2 месеца по-рано в Румъния срещу Стяуа аз бях на допингконтрол заедно с Румен Трифонов, тогава бях чист. Не сме били информирани какво е променил нашият лекар. Нека всеки си носи отговорността, аз и моите колеги я носим”, емоционално заяви Тодор Янчев.

“Моето желание е едно - да вдигна още купи с ЦСКА. През лятото ми изтича договорът и спортно-техническото ръководство ще прецени дали има нужда от мен. Моето желание е да бъда футболист на ЦСКА”, добави капитанът на отбора.
СТЕФАН РАЛЧЕВ/БЛИЦ