Чехия посреща България в световна квалификация в Прага. На същия стадион, на който преди 11 години чехите ни отупаха с 6:0. Тогава името на съоръжението беше “Летна”, а сега – “Генерали Арена”. И тогава, и сега сме в една квалификационна група за световно първенство.

БЛИЦ представя на своите читатели “героите” от онзи мач от 6 октомври 2001 година. Къде са те сега и с какво се занимават. Част от тях все още са футболисти, но нито един не е в сегашния национален отбор. Стилиян Петров, Мартин Петров и Димитър Бербатов, които загубиха с 0:6, играха за последно за представителния ни тим. Шестима от общо 14-те футболисти от двубоя отпреди 11 година все още играят. Останалите прекратиха кариерите си, част от тях – Здравко Здравков, Балъков и Георги Иванов станаха треньори. Владимир Манчев и Предраг Пажин не се занимават с футбол, Георги Марков е шеф, а Бисер Иванов-Легендата си е в родния Елин Пелин.

Тогавашният селекционер Стойчо Младенов е използвал по 7 футболисти от чужбина и българското първенство. Честта на "А" група тогава защитават Живко Желев (Литекс), Георги Марков ("Левски"), Бисер Иванов ("Левски"), Тодор Янчев (ЦСКА), Георги Иванов ("Левски"), Владимир Манчев (ЦСКА) и най-любопитното - Предраг Пажин тогава играе за Спартак (Плевен).

6 октомври 2001 година, Световна квалификация
Стадион:
“Летна”, Прага – 15 020 зрители
Съдия: Клод Коломбо (Франция)

Чехия – България 6:0
1:0 Томаш Росицки (5), 2:0 Павел Недвед (16), 3:0 Милан Барош (28), 4:0 Вратислав Локвенц (67), 5:0 Томащ Росицки (70), 6:0 Павел Недвед (76)

Здравко Здравков (Истанбулспор) – вратарят от мача с Чехия в момента е помощник треньор в “Левски” на Илиан Илиев. Играе в националния отбор до 2004 година, има 70 мача, бил е капитан. След прекратяване на кариерата си в националния тим Фози работеше в школата на Славия.

Живко Желев (Литекс) – В момента капитан на Славия. Защитникът изиграва срещу Чехия в Прага едва втория си мач в националния отбор. Преди това взима участие в контрола срещу Ямайка.

Георги Марков (“Левски”) – сега е изпълнителен директор на Локомотив (София). През 2001 година, когато е срещата в Прага, Марков е футболист на “Левски”. След това преминава през Трабзонспор, Локомотив София, Ерготелис, прави няколко завръщания на “Герена”. След края на кариерата си остана на работа в Локомотив (София).

00000000000000000000006.jpg 
Предраг Пажин (Спартак Плевен)
– натурализираният сърбин за последно работеше в италианска фирма за бои. Беше част от националния отбор в периода 2000-2004. Пажин е футболист на Спартак (Плевен) за двубоя в Прага. След това играе в Турция, Украйна, Китай, върна се в Локомотив Мездра и Ботев Козлодуй. След края на кариерата си беше за кратко треньор 0000000000000000005.jpg

Бисер Иванов-Легендата (“Левски”) –в момента живее в Елин Пелин. Преди години се занимаваше с местния футболен отбор. През 2001 година беше футболист на “Левски”, след това игра за Анортозис, Марек и “Левски” (Елин Пелин).

Тодор Янчев (ЦСКА) – настоящ капитан на ЦСКА. През 2001 година полузащитникът отново беше в “армейските” редици, след което игра в Трабзонспор, имаше кратък престой в Калитея (Гърция) и датския Рандерс, преди отново да се завърне в ЦСКА през 2007 година. На мача с чехите е заменен в 20-ата минута от Димитър Бербатов.

Милен Петков (АЕК Атина) – бившият полузащитник кара треньорски курсове. През 2011 година сложи край на кариерата си, след като за последно игра за родния си Добруджа. Роденият през 1974 година полузащитник беше в АЕК (Атина), когато националите загубиха с 0:6 от Чехия. Милен е играл в Добруджа, ЦСКА, АЕК, Атромитос, Илисиакос, Черно море и накрая отново Добруджа. На мача с чехите е заменен в 72-ата минута от Георги Пеев.

000000000000000000000004.jpg 
Стилиян Петров (Селтик)
– настоящият полузащитник на Астън Вила води успешна борба срещу левкемия и временно преустанови кариерата си. Борбеният халф беше в редиците на Селтик по време на злополучния мач с Чехия.

Георги Иванов (“Левски”) – в момента без работа. Георги Иванов-Гонзо беше в “Левски” за мача с чехите. След това игра за Самсунспор и Газиантепспор в Турция, върна се в “Левски”, игра в Риека и накрая завърши кариерата си на “Герена”. След това Гонзо беше спортен директор и три пъти треньор на “сините”. Преди няколко дни пое за няколко часа Локомотив (Пловдив), но напусна. На мача с чехите Георги Иванов е сменен в 63-ата минута от Владимир Манчев.

Красимир Балъков (Щутгарт) – в момента без работа. Балъков беше лидер на онзи отбор, състезаваше се в Щутгарт. След края на кариерата си Балъков беше треньор на Грасхопър, Санкт Гален, Черноморец, хайдук Сплит и за последно Кайзерслаутерн.

Мартин Петров (Волфсбург) – настоящ нападател на Болтън. Няколко седмици преди двубоя в Прага бързоногото крило напуска швейцарския Сервет и преминава във Волфсбург. След това Мартин играе в Атлетико Мадрид, Манчестър Сити и Болтън.

Димитър Бербатов (Леверкузен) – настоящ нападател на Фулъм (Англия). Звездата на българския футбол в последните повече от 10 години. Срещу Чехия влиза в 20-ата минута на мястото на Тодор Янчев. И той обаче не помага и нашите губят с 0:6.

Георги Пеев (Динамо Киев) – настоящ полузащитник на Амкар (Перм). През 2001 година юношата на Локомотив София защитава цветовете на украинския гранд Динамо (Киев).

Владимир Манчев (ЦСКА) – в момента не играе. За последно беше в Локомотив София, но постоянни контузии изглежда ще прекратят кариерата му. Манчев се изявява и като телевизионен гост-коментатор. На мача с чехите влиза в игра в 63-ата минута на мястото на Георги Иванов.

Треньор: Стойчо Младенов – настоящ треньор на ЦСКА. След престоя си в националния отбор Стойчо беше начело на ЦСКА (шампион 2003 година), Литекс, Кастория, Калитея, Верия, отново ЦСКА (шампион 2008 година), Ал Ахли, Ал-Итифак, ЕНППИ.