В 16:00 часа ЦСКА и "Левски" се изправят един срещу друг в голямото дерби на българския футбол. Сблъсъкът е на Националния стадион "Васил Левски" и ще бъде предаван директно по БНТ 1.

Разликата между двата отбора преди двубоя е 8 точки. "Сините" са на 2-ото място с 22, изоставайки с 2 от лидера и защитаващ титлата си Лудогорец. ЦСКА са на 5-ата позиция с 14 точки.

До момента този сезон "Левски" изпусна да бие едва в един от осемте си мача - равенството 1:1 с Локомотив (София). "Армейците" пък се издъниха няколко пъти, записвайки 2 равенства и 2 загуби.

Преди вечното дерби основната тема беше с картотеката на Мишел Платини. Бразилският нападател обаче не получи разрешение от БФС да играе срещу "сините" и Стойчо Младенов отново няма да може да разчита на услугите му. В атака се очаква легендата да заложи на Серж Нюаджи, Абел Анисе и Антон Карачанаков. За левскарите пък надеждата е отново Базил Де Карвальо да наказва съперника. Нападателят на "сините" е лидер при голмайсторите в "А" група с 8 попадения.

Илиан Илиев със сигурност е доволен, че за важния мач с ЦСКА може да разчита на Владимир Гаджев. Националът беше помилван от БФС, наказанието му не беше увеличено и е на линия за вечното дерби. Двубоят ще бъде ръководен от най-добрия български рефер в момента Станислав Тодоров. Съдията от Шумен има опит във вечното дерби. Той беше главен рефер на есенното дерби през сезон 2010/2011, в което "сините" се наложиха с 1:0 с гола на Гара Дембеле. Две години по-рано Тодоров изведе двата състава в двубоя, завършил 1:1. 

cska.JPGLevski_.jpg
ЦСКА - "ЛЕВСКИ"
 

Днес от 16:00 часа
София, ст. "Васил Левски"
Съдия: Станислав Тодоров
Пряко по БНТ 1



ЦСКА: 12.Томаш Черни, 11.Иван Бандаловски, 19.Апостол Попов, 66.Пламен Крачунов, 4.Михаил Венков, 8.Лукас Саша, 5.Тодор Янчев, 20.Александру Пакурар, 14.Серж Нюаджи, 17.Абел Анисе, 71.Антон Карачанаков
Контузен: Костадин Стоянов
Наказани: няма

"ЛЕВСКИ": 23.Пламен Илиев, 2.Дъстли Мулдер, 3.Ромен Ели, 4.Станислав Ангелов, 28.Нуно Пинто, 45.Владимир Гаджев, 10.Христо Йовов, 16.Симеон Райков, 31.Марсиньо, 8.Роман Прохазка, 19.Базил Де Карвальо
Контузен: Димитър Везалов
Наказан: Кристовао Рамос
 
БАЛАНС В “А” ГРУПА
127 мача, 51 победи за “Левски”, 36 равенства, 40 победи за ЦСКА, г.р. 186:171 в полза на “Левски”

ОБЩ БАЛАНС
175 мача, 79 победи за "Левски", 55 победи за ЦСКА, 41 равенства, голова разлика 261:223 в полза на "Левски"

ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ
* "Левски" влиза в дербито след 16 шампионатни мача, в които неизменно вкарва поне по гол. За последно не успя да стори това срещу шампиона Лудогорец. От началото на сезона "армейците" три пъти не успяха да отбележат попадение.

* ЦСКА бие "Левски" по броя чужденци, които използва до момента през сезона - 12 срещу 9.

* Титулярният страж на "армейците" Томаш Черни успя да запази вратата си суха в 3 от 8-те двубоя, колегата му от отсрещния лагер Пламен Илиев - в 4. В останалите срещи те са допуснали само по 1 гол.

* Базил Де Карвальо е в серия от 6 поредни двубоя, в които неизменно се разписва за "сините". От началото на сезона звездата на "Левски" не успя да накаже единствено "Ботев" (Пловдив) при победата с 3:1.

* Вратарят на "сините" Пламен Илиев е започвал титуляр във всеки един от двубоите на тима за първенство след загубата с 1:3 от ЦСКА на стадион "Георги Аспарухов" на 26 февруари 2011 година - 51 поредни срещи, в които е сменян едва веднъж.

* И ЦСКА, и "Левски" имат по 2 гола след удари извън наказателното поле. Лидер по този показател е Литекс с 4 попадения.

* "Армейците" са един от трите отбора, вкарали гол директно след пряк свободен удар от началото на сезона. Другите са "Ботев" (Пловдив) и Локомотив (София).

 * Легендата на "Левски" Наско Сираков е отбелязал най-много голове в изданията на вечното дерби за първенство - 12. Георги Иванов-Гонзо е с 11 гола, по 10 имат Иван Колев (ЦСКА), Димитър Йорданов ("Левски") и Павел Панов ("Левски").

ПРОГРАМА И РЕЗУЛТАТИ В "А" ГРУПА


КЛАСИРАНЕТО В "А" ГРУПА