Опитай късмета си с БЛИЦ ГЕЙM 2!

Новият треньор на "Левски" Илиан Илиев ще направи дебют тази вечер срещу ФК Сараево. Двубоят е от втория квалификационен кръг на турнира Лига Европа и стартира в 20:00 часа на стадион “Георги Аспарухов”. Задачата пред Илиев е да тръгне с успех начело на "сините" и реваншът в Босна и Херцеговина след седмица да бъде по-лек.

След 2000-ата година само трима треньори на "Левски" са започвали с победи в евротурнирите. Това са Владимир Федотов, Георги Василев и Ясен Петров. Покойният руснак (б.р. - починал 2009 г.) стартира с категоричното 4:0 над Дюделанж (Люксембург) в първия предварителен кръг на Шампионската лига през лятото на 2000 г. След това идват мачовете с турския Бешикташ, който се оказва непреодолимо препятствие за “сините”.

Гочето пък тръгна с успех начело на "Левски" през лятото на 2003-а – 4:1 над казахстанския Атирау. “Сините” отстраниха този тим, след което изхвърлиха Апоел (Рамат Ган), Славия (Прага) и стигнаха до 1/16-финалите, където отпаднаха от английския гранд Ливърпул.

През 2010-а Ясен Петров направи блестящ дебют начело на "Левски" - 6:0 срещу ирландския Дъндолк. Пловдивския Джанини в момента е шеф на ДЮШ на "сините".

Всички останали треньори на "Левски" след 2000-ата години не успяват да бият в първия си мач в евротурнирите. Славолюб Муслин, Станимир Стоилов, Вили Вуцов, Емил Велев, Ратко Достанич и Георги Иванов тръгват с фалстарт на европейската сцена. Дори Станимир Стоилов не успя да постигне победа в първия се евродвубой. Мъри, който класира “сините” на 1/4-финал за Купата на УЕФА и ги вкара в групите на Шампионската лига, се прочу в първия си мач в Европа. Под негово ръководство отборът направи 1:1 в София с Беверен, последва загуба с 0:1 и отпадане от скромния белгийски тим.

Антирекорд пък поставя Вили Вуцов. Младият специалист има само един – единствен мач начело на "Левски" в Европа. Това е неговият дебют и бенефис. През лятото на 2008 г. “сините” губят от БАТЕ Борисов с 0:1 на “Герена” и след загуба и в “А” група Вили Вуцов подава оставка. Сменилият го Емил Велев дебютира за реванша в Беларус, но "Левски" отпада след равенство 1:1.

Сърбинът Ратко Достанич започна с 0:0 срещу ФК Баку през 2009-а, отстрани тима от Азербайджан, но после отпадна от Дебрецен на прага на групите на Шампионската лига. Специалистът логично бе сменен, след което Гонзо пое треньорския пост. Иванов дебютира в Европа също със загуба – 0:1 при гостуването на Ред Бул (Залцбург) в групите на Лига Европа. Гонзо води тима и при миналогодишното участие във втората по сила клубна надпревара на Стария континент. "Левски" обаче разочарова феновете си, отпадайки от Спартак (Търнава) след изпълнение на дузпи.

Дебютите на треньорите на "Левски" в Европа в последните 10 години

Владимир ФЕДОТОВ
2000 година, Шампионска лига, 1 квал. кръг
Дюделанж (Люксембург) – "Левски" 0:4

Славолюб МУСЛИН
2002 година, Шампионска лига, 2 квал. кръг
Сконто (Рига) – "Левски" 0:0

Георги ВАСИЛЕВ
2003 година, Купа на УЕФА, квалификационен кръг
Атирау (Казахстан) – "Левски" 1:4

Станимир СТОИЛОВ
2004 година, Купа на УЕФА, 1 кръг
"Левски" – Беверен (Белгия) 1:1

Велислав ВУЦОВ
2008 година, Шампионска лига, 3 предварителен кръг
"Левски" – БАТЕ Борисов (Беларус) 0:1

Емил ВЕЛЕВ
2008 година, Шампионска лига, 3 предварителен кръг-реванш
БАТЕ Борисов (Беларус) – "Левски" 1:1

Ратко ДОСТАНИЧ
2009 година, Шампионска лига, 3 предварителен кръг
ФК Баку (Азербайджан) – "Левски" 0:0

Георги ИВАНОВ
2009 година, Лига Европа, групова фаза
Ред Бул (Залцбург) – "Левски" 1:0

Ясен ПЕТРОВ
2010 година, Лига Европа, 2 предварителен кръг
"Левски" – Дъндолк (Ейре) 6:0