Младежките ни национали до 21 години загубиха с 2:3 от Дания и почти се сбогуваха с Европейското. Формацията на Михаил Мадански се нуждаеше на всяка цена от победата тази вечер, като дори успя да обърне резултата още преди почивката - 2:1, след което обаче преклони глава пред талантите на "червения динамит".

Гостите откриха в 8-ата минута чрез Юсуф Поулсен, в 19-ата Едисон Йорданов от Борусия (Дортмунд) изравни, а в 27-ата Милен Гамаков донесе обрата за България. В 53-ата Яник Вестергорд направи 2:2, а третото попадение във вратата на Георги Китанов падна малко преди края. В 87-ата Юсуф Поулсен вкара втория си гол в мача и донесе трите точки на Дания, които до момента са без загуба в нашата Група 2 и оглавяват класирането с 14 точки. Вторият Русия има 13, а "трикольорите" са на 3-ата позиция с 8 точки, колкото има и Естония след победата си тази вечер с 2:0 при гостуването на аутсайдера Андора.

Загубата на нашите донякъде дойде очаквано, като се имат предвид скандалите и гафовете, които съпътстваха евроквалификацията в Стара Загора. Както вече стана ясно, някои от клубовете не пуснаха играчите си за двубоя, а селекционерът Михаил Мадански трябваше да сглобява нов отбор, който да победи Дания. За капак електричеството на стадион "Берое" изгасна и второто полувреме започна с повече от 15 минути закъснение, като хората от УЕФА се хванаха за главата, недоумявайки как може да се случи подобен гаф на такъв важен мач.
 
Самият двубой също не стартира нормално. Началото му трябваше да бъде дадено в 18:00 часа, но се оказа, че едната от мрежите на вратите е скъсана. Проблемът беше решен и срещата започна със закъснение от 7 минути.

Заради редицата кадрови проблеми селекционерът на младежкия ни тим Михаил Мадански трябваше да сглобява нов състав, с който да преследва победата над Дания. В последния момент Берое си прибра Иван Горанов. Преди това ЦСКА отказа да пусне Ивайло Чочев, а Лудогорец задържа Георги Терзиев, който е капитан на младежите. С лентата срещу Дания тази вечер излезе Симеон Славчев. Мадански също така разчита на Футболист №1 на България за 2012 година - играещият в ЦСКА (Москва) Георги Миланов. На вратата беше Георги Китанов от Черно море, а пред него в защита - навършващият скоро 17 години Стефан Велков от Славия, Тейнур Марем, Асен Георгиев и Илия Миланов. Милен Гамаков помагаше на Славчев в средата на терена, а в предни позиции освен Георги Миланов, играха още Радослав Кирилов, Едисон Йорданов и Александър Колев.

Срещата започна отлично за датчаните. В 8-ата минута Пиер Хьойберг изведе Юсуф Поулсен между двама бранители на България в наказателното ни поле и нападателят на гостите изпрати топката в далечния ъгъл на безпомощния Георги Китанов за 0:1.

В 12-ата Велков за малко да изравни. Симеон Славчев центрира от пряк свободен удар, включилият се в атака талантлив бранител на Славия засече с глава, но топката срещна напречната греда.

Малко след това Александър Колев от белгийския Геел бе изведен в отлична позиция от Георги Миланов, но с Радослав Кирилов си попречиха и шутът на първия мина над вратата на Дания.

В 19-ата минута трудът на нашите беше възнаграден. Едисон Йорданов вкара директно от пряк свободен удар и хвърли в екстаз публиката по трибуните на стадион "Берое". Талантът от Борусия (Дортмунд) изпълни отлично фаула отдясно на датската врата, топката рикошира в защитник на гостите и влетя в мрежата им - 1:1.

Добрата игра на "трикольорите" продължи и в следващите минути. В 26-ата футболистите на Михаил Мадански организираха контраатака, но завършващият удар на Колев бе отразен от вратаря. Само секунди след това Милен Гамаков се разписа с глава, засичайки от малък ъгъл на първа греда центрираната от корнер топка от Георги Миланов. Така нашите постигнаха пълен обрат още преди почивката - 2:1.

В 40-ата минута датчаните се възползваха от разсейване в българската защита и получиха отлична възможност да изравнят, но удар на Томсен мина встрани от вратата на Китанов.

След почивката, траяла доста заради проблемите с осветлението, играта продължи да е равностойна. В 48-ата минута удар на Томсен се отби в сглобката на българската врата.

В 53-ата обаче нямаше какво да спаси младият страж на Черно море, който не реагира по най-добрия начин след центриране от фаул и Вестергорд с глава възстанови равенството. Гостите бяха много близо до осъществяването на пълен обрат в 71-ата минута, но този път Китанов се намеси много добре и спаси удар на Туту.

В 78-ата "трикольорите" създадоха едно от най-красивите положения в мача, но удар от воле на Асен Георгиев след центриране отдясно срещна напречната греда и излезе в аут.

Няколко минути след това и Славчев можеше да се превърне в герой за България, но би покрай дясната греда след подаване на Едисон Йорданов.

Датчаните нанесоха своя удар в 87-ата минута, когато Поулсен вкара второто си попадение в мача, възползвайки се от колективна грешка в българската отбрана - 2:3.

Младежките ни национали имат още 3 мача до края на квалификациите, като само чудо би ги класирало на Европейското. На 19 ноември България приема Словения, а в последните си две срещи гостува на Естония и Дания - през септември 2014 година.

Напред се класират само първите отбори от десетте групи плюс четирите най-добри втори тима, като тези общо 14 отбора ще играят баражи, определяйки 7 участника на финалите, които заедно с домакина Чехия ще играят в турнира.

Мачът по минути - ТУК!

БЪЛГАРИЯ - ДАНИЯ 2:3
0:1 Юсуф Поулсен (8), 1:1 Едисон Йорданов (19), 2:1 Милен Гамаков (27), 2:2 Яник Вестергорд (53), 2:3 Юсуф Поулсен (87)

2_1.jpg
БЪЛГАРИЯ: 1.Георги КИТАНОВ (Черно море), 3.Тейнур МАРЕМ (Хасково), 5.Асен ГЕОРГИЕВ (Локо Пд), 13.Стефан ВЕЛКОВ (Славия), 16.Илия МИЛАНОВ (Литекс), 6.Симеон СЛАВЧЕВ (Литекс), 7.Алекснадър КОЛЕВ (Геел, Белгия), 9.Едисон ЙОРДАНОВ (Борусия (Дортмунд, Германия), 10.Радослав КИРИЛОВ (Карпи, Италия), 15.Милен ГАМАКОВ (Черноморец), 17.Георги МИЛАНОВ (ЦСКА Москва)
Резерви: 12.Алесандър КОНОВ (Добруджа), 2.Илия МУНИН (Любимец), 20.Георги ПЕЙЧЕВ ("Ботев" Враца), 8.Янко АНГЕЛОВ (Любимец), 11.Румен РУМЕНОВ (Литекс), 18.Бекир РАСИМ (Черно море), 19.Вилиян БИЖЕВ (Ливърпул, Англия)
Селекционер: Михаил Мадански

____________.jpg
ДАНИЯ: Якоб Йенсен, Кристофър Ремер, Фредрик Сьоренсен, Яник Вестергорд, Йонас Кнудсен, Андреас Кристенсен, Николай Томсен, Пиер Хьойберг, Юсуф Поулсен, Николай Брок-Мадсен, Юсеф Туту
Селекционер: Йес Торуп



Стара Загора, стадион "Берое"
Съдия: Уго Мигел (Португалия)

Мачовете от днес в нашата Група 2:

Словения - Русия 0:1
0:1 Алексей Никитин (90+2)

Андора - Естония 0:2
0:1 Максим Липин (51), 0:2 Александър Кулиниц (60)

България  - Дания 2:3
0:1 Юсуф Поулсен (8), 1:1 Едисон Йорданов (19), 2:1 Милен Гамаков (27), 2:2 Яник Вестергорд (53), 2:3 Юсуф Поулсен (87)

Отбор М П Р З Г.Р. Т
1.ДАНИЯ 6 4 2 0 16:6 14
2.Русия 6 4 1 1 12:7 13
3.България 7 2 2 3 14:12 8
4.Естония 5 2 2 1 5:3 8
5.Словения 6 1 2 3 7:9 5
6.Андора 6 0 1 5 1:18 1