Да ти поднесат титлата на тепсия, да ти я бутат в ръце и ти да не можеш да я докоснеш. ЦСКА не само не я докосна, но я и отблъсна с отблъскващия футбол, който игра в Коматево срещу Ботев (Пд).

При победа вчера „червените” щяха да скъсят дистанцията от лидера Лудогорец само на две точки и нямаше да бъдат зависими от никого до края на сезона.

Сезонът обаче приключва без титла и купа за ЦСКА... За съжаление той е поредният, който не носи нищо в Борисовата градина. От 2016 година, когато спечелиха Купата на България, до днес „армейците” остават само с празни ръце. По-неприятното е, че и в играта им няма прогрес. За някои може да звучи шокиращо, но Стамен Белчев беше последният треньор, при когото ЦСКА практикуваше приятен за окото футбол. Да, пак нямаше титли и купи, но поне биеше Левски с по 3:0. Сега „червените” не само не могат да надвият големия си съперник, но и гол не могат да му вкарат.

Върхът на „армейското” безсилие беше полуфиналният реванш с Ботев (Пд) за Купата. Стадионът пълен, публиката те подкрепя на макс, съдията е с теб, оставаш с двама футболисти повече и пак се препъваш. Е, как после да очакваш битка за титлата, след като у някои играчи липсват истинските качества, а повечето нямат психика. А без качества и психика за ЦСКА не ставаш.

Обвиняват Любо за провала, но той пое тима на пожар, без да е участвал в селекцията. През зимата беше привлечен само един играч – Нуно Томаш. Видяхме го колко струва. Снощи Феребори Дуре му скри топка, правейки го за смях с финтовете си.

Winbet - на един клик разстояние! (18+)

Цялата истина за перманентните провали на ЦСКА се крие в едно – селекцията. А причината за слабата селекция и за липсата на такава през зимната пауза е, че на „Армията” разчитат на... чудо. Защото си е истинско чудо да откриеш качествени футболисти без пари. Стойчо Стоилов, Велизар Димитров, Владимир Манчев и Христо Янев колкото и да обикалят и да търсят, трудно ще намерят играчи, от които да бъде сглобен шампионски състав. Като не се вадят пари, обираш свободните агенти, демек - само плявата. А със състав, в който почти всичко е плява, може да стигнеш най-много до подножието на върха. Е, сред тези футболисти има и добри попадения в ЦСКА като Евандро и Жоржиньо, например. Но са нужни повече, доста повече. То същото е положението и в Левски, но това е друга тема.

Ако на „Армията” наистина искат най-после да се върнат на шампионския връх, трябва да се отдели немалък бюджет за нови попълнения – не само от чужбина, но и от българския пазар.

Химера е твърдението, че звездите от родното първенство стрували милиони. Сигурни източници на БЛИЦ разкриха, че преди време шефовете на Ботев (Пд) са били готови да продадат най-добрите си играчи Тодор Неделев и Кристиан Димитров на ЦСКА не за няколко милиона, а за няколко хиляди лева. Е, добре де, ти ако и такива пари не можеш да извадиш, накъде си хукнал?

За финал, като сме тръгнали да казваме истината, да си я кажем цялата – ако настоящото ръководство на ЦСКА не беше прибързало с влизането в „А” група директно от „В”, а тимът бе извървял пълния път на катарзиса, минаващ и през второто ниво на футбола ни, днес нямаше да има разделение на феновете. Нямаше да има и ЦСКА 1948... Но станалото, станало. Разцеплението обаче щеше да изчезне и при само един трофей – купа или титла. Ала не се случи.

Истината понякога е доста болезнена, но и поучителна. И дано тези, които командват обичания от милиони българи отбор, си вземат поука. Както е казал народът – по-добре късно, отколкото никога.  
ЯВОР ЯСЕНОВ/БЛИЦ СПОРТ
 
ПЪРВА ЛИГА - СЕЗОН 2018/2019