Българският национален отбор все още няма победа над Англия, но има четири равенства и шест загуби. Ремитата можеше да с едно повече, но съдията ни порязва. Това се случва в контролата, играна на 27 март 1996 година на митичния стадион „Уембли” в Лондон.

Двубоят е една от последните репетиции на двата отбора преди европейското първенство същата година, което се провежда в Англия. Нашите също са участници и какво по-хубаво от  това да си сверим часовниците със сериозния състав на домакините.

Англичаните са без основния си голмайстор Алън Шиърър, ние пък сме без най-голямата ни звезда Христо Стоичков, който е контузен. Няма го и настоящият селекционер на България Красимир Балъков, който е повален от грип. За „трите лъва” на терена е техният настоящ треньор Гарет Саутгейт.

На „Уембли” идват изключително малко зрители за британските стандарти. Под 30 000 са на трибуните, за да наблюдават приятелския мач. В ложите е седнал не кой да е, а Симеон Сакскобургготски. Преди контролата той се среща и вечеря с българската делегация и с футболистите. Симеон все още не се е завърнал официално у дома, но опипва почвата. Прави го пет години по-късно, когато през 2001-а печели изборите и сваля от власт правителството на СДС, водено от Иван Костов.

Winbet - на един клик разстояние! (18+)

Любопитното е, че при пристигането на националите в Англия те са посрещнати на аерогарата от... Борислав Михайлов и Бончо Генчев, защото по това време те са съответно футболисти на Рединг и Лутън.

Двубоят започва чудесно за домакините – още в 7-ата минута централният нападател Лес Фърдинанд отбелязва единствения гол в приятелския мач. Здравенякът замества по чудесен начин головата машина Шиърър, тъй като след това отправя още няколко опасни удара към нашата врата. Всъщност, първата част е изцяло за англичаните.

Нашите хич не са се окупирали, напротив – атакуват и създават две добри възможности за попадение. Особено през второто полувреме,  когато владеем инициативата.

Най-скандалният момент е в последната минута. България получава право да изпълни непряк свободен удар. Йордан Лечков центрира в наказателното поле, където Даниел Боримиров с гърди намира Емил Костадинов. Емо изпраща топката в мрежата – гол, който обаче изненадващо е отменен от главния съдия Гюнтер Бенкьо. На австриецът му се привижда, че Борето е играл с ръка и не посочва центъра. Нашите го наобикалят и искат обяснение и промяна на решението. Но реферът е непоклатим, въпреки че десетките повторения показват, че грешката му е очевидна! Така Емил Костадинов се разминава с възможността да стане вторият българин след Георги Аспарухов, отбелязвал гол  за „А”  отбора на страната ни срещу Англия.

„Категорично не играх с ръка! Нищо обаче не може да се върне. Няма как да не съжаляваме. Да, мачът е приятелски, но все пак играхме срещу Англия на „Уембли”, твърди пред медиите Даниел Боримиров след края на контролата.

„И аз не видях ръка, макар че от мястото, където стоях, нищо не се виждаше. По-добре да няма такива ръце на европейското. За него се готвим сериозно”, коментира в свой стил треньорът на нашите Димитър Пенев.
РУМЕН ИЛИЕВ/БЛИЦ СПОРТ

27 март 1996 година, контрола
АНГЛИЯ – БЪЛГАРИЯ 1:0
1:0 Лес Фърдинанд (7)
АНГЛИЯ: Дейвид Сиймън (Арсенал), Гари Невил (Манчестър Юнайтед), Стив Хауи (Нюкасъл), Гарет Саутгейт (Астън Вила), Стюърт Пиърс (Нотингам), Стив Стоун (Нотингам), Стив Макманаман (Ливърпул), Пол Инс (Интер), Пол Гаскойн (Рейнджърс) (77 – Дейвид Плат (Арсенал), Теди Шерингам (Тотнъм) (77 – Робърт Лий (Нюкасъл), Лес Фърдинанд (Нюкасъл) (77 – Роби Фаулър (Ливърпул).
БЪЛГАРИЯ: Борислав Михайлов (Рединг) (46 – Димитър Попов (ЦСКА),  Емил Кременлиев (Олимпиакос) (85 – Радостин Кишишев (Нефтохимик), Трифон Иванов (Рапид Виена), Илиян Киряков (Анортозис), Петър Хубчев (Хамбургер) , Златко Янков (Юрдинген), Емил Костадинов (Байерн), Гошо Гинчев (Денизлиспор) (46 – Бончо Генчев (Лутън), Йордан Лечков (Хамбургер), Ивайло Йорданов (Спортинг Лисабон) (46 – Даниел Боримиров (Мюнхен 1860), Любослав Пенев (Атлетико Мадрид) (85 – Наско Сираков (Славия).
Жълти картони: Стюърт Пиърс (Англия), Емил Кременлиев, Трифон Иванов (България).
Стадион „Уембли” – 29 708 зрители
Съдия – Гюнтер Бенкьо (Австрия)