Селекционерът на испанския национален отбор по футбол Луис де ла Фуенте очаква финалът на Евро 2024 срещу Англия в Берлин в неделя да бъде "много равностоен мач, много оспорван" въпреки различния път, който извървяха до тук двата тима.

Испания, спечелила сърцата на неутралните зрители заради атрактивната и почти непрекъсната атакуваща стратегия, се среща с доста икономичния и противоречащ на изконната си философия английски отбор. Битката за титлата шампион на Европа е от 22:00 часа утре (неделя, 14-и юли) на Олимпийския стадион в Берлин.

"Това е финал, така че ще бъде много равностоен, много балансиран мач. Хората трябва да разберат, че тези мачове се свеждат винаги до най-малките детайли", започна своята пресконференция испанският специалист.

Като поведение на терена, Испания беше най-добрият отбор на първенството и спечели всичките си мачове досега, елиминирайки домакина Германия и фаворита преди началото Франция. Те станаха първият отбор, спечелил шест мача на едно издание на Европейско първенство и претендират за своя четвърти трофей - рекордно постижение след триумфи през 1964, 2008 и 2012-а година.

В същото време Англия имаше трудна групова фаза, а в елиминациите си до момента се случи така, че винаги изоставаха в резултата, но накрая пък се радваха.

Де Ла Фуенте обаче подчерта: "Знаем, че няма фаворит утре. Знаем, че ако не играем над нивото, което показахме досега – ако не сме напълно концентрирани, ако правим грешки – няма да можем да спечелим. Говорили сме го в съблекалнята, на тренировките".

Попитан какво е поискал от футболистите за утрешната среща, той отговори: "Не съм искал от тях за утре нищо специално. Виждам лицата им, виждам настроението им. Ще ги помоля най-приятелски да се насладят на нещо, което вече са постигнали. Ще поискам от тях да се наслаждават на мача утре вечер".

Испания до момента разчиташе на най-младия голмайстор в историята на еврофиналите Ламин Ямал и на крилото на Атлетик (Билбао) Нико Уилямс да правят магия на терена, както беше и в срещите до момента. "Млади играчи като нашите се учат от опита на по-старите. Опитните играчи също се възползват от емоцията, която носят по-младите играчи", каза Де Ла Фуенте. "Това е част от отборния ни дух, от футболната ни спойка, която имаме".

И след това демонстрира самочувствие, въпреки подчертаното мнение, че утре няма фаворит. "Вижте, никой не е дал нищо даром на този отбор. Той заслужава да бъде на финала. Но съм наясно, че ако не сме Испания, ще имаме проблеми. Трябва да сме ние, с нашите добродетели. Ако сме ние като стил, ще имаме много възможности. Една от нашите силни страни е, че искаме да стреляме много и да покажем какъв е нашият стил, въпреки че вече сме били част от тази история.Пълно уважение към Англия, но ако го направим, ще постигнем целта. Това няма нищо общо с факта, че англичаните почти винаги чакаха до края преди да вкарат своя решаващ или победен гол", продължи треньорът.

"Да, клише е, че хората помнят само победителите. Но ние ще се опитаме да играем добре и да спечелим. Ще се борим за победа, нека бъде ясно. Можете да спечелите мач, дори и да сте по-слабия отбор. Особено пък на финал", завърши 63-годишният баск.