Всичко за Евро 2024 с БЛИЦ – ТУК!

След четири седмици на футболна наслада за феновете, включваща 24 отбора, се стигна до кулминацията на Евро 2024. Тази вечер ще се проведе финалната среща. Испания срещу Англия. Двата тима започнаха шампионата в различна роля, тъй като „червените фурии“ бяха сред скритите фаворити, а „трите лъва“ предварително бяха сочени за един от главните претенденти за титлата. Едно е сигурно – и двата отбора напълно си заслужиха правото тази вечер да излязат в битка за трофея „Анри Делоне“ на „Олимпиащадион“ в Берлин.

За мнозина Испания беше най-добрият отбор на Европейското първенство до момента, привличайки внимание с офанзивен футбол и комбинация от опита на изявени ветерани и амбицията на млади таланти като Ламин Ямал и Нико Уилямс. Предишният европейски шампион Италия, домакинът Германия и фаворитът Франция не успяха да намерят отговор на играта на „червените фурии“. Тази вечер играчите на Луис де ла Фуенте ще направят всичко да повторят досегашното си представяне, да вземат финала, а по този начин Испания да стане първата нация, спечелила четири европейски титли.

Англия стартира мудно на Евро 2024, но с всеки мач израстваше. Победният гол на Оли Уоткинс в края на полуфинала срещу Нидерландия демонстрира дълбочината в състава на Гарет Саутгейт. По всичко личи, че всичко започна да се нарежда в правилна посока за „трите лъва“ в най-подходящия момент. След като загубиха по болезнен начин след дузпи от Италия на финала на Евро 2020 на „Уембли“, сега англичаните имат нужния опит, за да ликуват в Берлин и да вземат европейската титлата за първи път в историята си. Още повече, че Англия победи Испания с 3:2 в Севиля за Лигата на нациите при последната среща между двата отбора.

КАКВО КАЗАХА ТРЕНЬОРИТЕ
Луис де ла Фуенте (Испания): „Знам, че играчите ми могат много повече и съм сигурен, че ще го покажат. Нашата футболна философия е базирана на вярата в собствените сили. Искаме да играем така, че да разчитаме единствено на себе си. Сигурен съм, че съперникът ще извлече най-доброто от нас. Може да звучи невероятно, но в моя отбор има място за подобрение.“

Гарет Саутгейт (Англия): „Много съм горд от факта, че получавам възможността да опитам да спечеля първия трофей за Англия на чужда територия. Всички искаме да спечелим срещу Испания, която беше най-добрият отбор на Европейското първенство до момента. Ще бъде трудно. Съперникът пресира много добре, затова ще трябва да сме невероятни в играта с топка и да сме изключителни, когато не я владеем. Но това е финал, точно това се очаква да покажем.“

SpainИСПАНИЯАНГЛИЯEngland

Днес от 22:00 часа по БНТ 1, БНТ 3, Нова, Диема Спорт 3
Берлин, „Олимпиащадион“
Съдия: Франсоа Летексие (Франция)

ВЕРОЯТНИ СЪСТАВИ
Испания: Симон, Карвахал, Ле Норман, Лапорте, Кукурея, Руис, Родри, Олмо, Ямал, Мората, Уилямс
Селекционер: Луис де ла Фуенте
Контузени: Айосе Перес, Педри
Наказани: няма

Англия: Пикфорд, Уокър, Стоунс, Геи, Сака, Мейно, Райс, Шоу, Белингам, Фодън, Кейн
Селекционер: Гарет Саутгейт
Контузени: няма
Наказани: няма

Баланс: 27 мача, 10 победи за Испания, 4 равенства, 13 победи за Англия

КАК СТИГНАХА ДО ФИНАЛА
ИСПАНИЯ АНГЛИЯ
В ГРУПА „В“ В ГРУПА „С“
3:0 срещу Хърватия 1:0 срещу Сърбия
1:0 срещу Италия 1:1 срещу Дания
1:0 срещу Албания 0:0 срещу Словения
ОСМИНАФИНАЛ ОСМИНАФИНАЛ
4:1 срещу Грузия 2:1 след прод. срещу Словакия
ЧЕТВЪРТФИНАЛ ЧЕТВЪРТФИНАЛ
2:1 след прод. срещу Германия 1:1 след прод. (5:3 след дузпи) срещу Швейцария
ПОЛУФИНАЛ ПОЛУФИНАЛ
2:1 срещу Франция 2:1 срещу Нидерландия