На стартиращото днес Евро 2024 за първи път в историята официално ще бъде използвана технология, известна като „Сникометър“. Тя е взаимствана от крикета и има за задача да помага на съдиите за вземане на бързи решения при отсъждане на засади, игра с ръка и дори определяне на голмайстор, ако има съмнения кой последен е играл с коженото кълбо.

Всички топки, които ще бъдат ползвани по време на европейското първенство в Германия, ще имат микрочип, който реагира на движение и допир, а сигналът ще бъде подаван към системата ВАР. Технологията позволява проследяване на всеки контакт с топката с огромна скорост. Твърди се, че може да отчете всички докосвания, дори да са 500 пъти в секунда.

Първият тест на „Сникометър“ е направен по време на Мондиал 2022 в Катар. Тогава благодарение на системата е доказано, че първият гол на Португалия за победата с 2:0 над Уругвай е дело на Бруно Фернандеш, въпреки че се създаде впечатление за игра с глава на Кристиано Роналдо. Преди две години информацията за получените данни от технологията излязоха онлайн, но не бяха показани в реално време на телевизионните зрители.

Сега хората пред екраните ще имат възможност да видят графика, която ще определи дали има съприкосновение с топката на даден футболист. Благодарение на системата ще се знае дали при съмнения за засада топката не се е отклонила макар и леко от защитник или пък има докосване до ръката на футболист. Така се очаква да отпаднат множество дискусии около спорни моменти във футбола.