Селекционерът на Англия Гарет Саутгейт обясни, че е много щастлив от представянето на своя тим и от сплотеността, която футболистите му демонстрират на Евро 2024. Той наблегна на това, че използва голям брой играчи до момента, но все още не е сигурен за някои промени за полуфинала срещу Нидерландия - в сряда от 22:00 българско време в Дортмунд.

“Много съм щастлив, че разполагам с тази страхотна група футболисти. Работим като екип, както винаги сме го правили. Винаги гледаме какво бихме могли да подобрим, както ние, като треньорски екип, така и при играчите. Винаги съм отворен в това отношение. Начинът, по който тези 26 състезатели се сближиха през тези седмици, е страхотен и много специален. Почти половината от тези играчи нямат опит на международни форуми, но все пак 21 от тях вече бяха на терена, което ги свърза още по-добре”, започна Саутгейт на пресконференцията преди полуфинала. 

Той говори и за ситуацията около Люк Шоу, който дойде контузен с отбора в Германия, но в последния мач се появи на терена и записа над 40 минути. В понеделник левият защитник обясни, че е готов за цял мач, но Саутгейт още не е взел решение по въпроса. “Както знаете, Люк Шоу бе контузен през последните четири месеца и успя да се включи едва в последния мач, когато се представи добре. Трябва да решим дали той е готов да започне, но сме щастливи от завръщането му. От друга страна Киърън Трипиър ни носи баланс и бе важен за нас в последните седем или осем години. Бяхме доволни от това как играхме в предишни мачове, но също така имаме различни причини да направим някои промени. Винаги се опитваме да следим и свежестта в отбора, както и баланса. Ще видим и къде ще ни отведе самия мач, защото понякога решенията зависят от развитието на съответната среща. Една от силните ни страни през годините бе, че не показвахме страх, но сега сякаш очакванията малко натежаха. Все пак е добре, че въпреки това намерихме начин да спечелим. Смятам, че това се промени донякъде срещу Швейцария, когато изглеждахме малко по-освободени с топката в крака”, продължи селекционерът на Англия.

“Нидерландските отбори не са склонни да стоят отзад и да изчакват. Това не е нещо, което сме свикнали да виждаме от тях, но пък Роналд Куман е опитен треньор. Ние сме подготвени за всичко, това ще е много вълнуващ мач и с много добри футболисти на терена. Ние имаме нужда да направим още една стъпка, за да стигнем до последния мач, както и стъпка срещу един по-качествен отбор", завърши Саутгейт.