Ако трябва да я опиша с една дума, това е АМБИЦИЯ. И добавям перфекционизъм. За днешната рожденичка мога да напиша отделна книга. За амбицията й – също. Рядко се среща толкова устремен човек. Във всяка една насока. Първо беше в художествената гимнастика. Премина през какво ли не, за да влезе в ансамбъла през есента на онази 2009 година. Не беше в най-добрата си форма заради възстановяване от операция, но се амбицира и го направи. И после още колко неща направи, само тя си знае. Е, и близките й, треньорите, съотборничките.

Но никога, наистина НИКОГА не каза, че се отказва. На всяка е минавала тази мисъл през ума и го е изстрелвала, когато е ядосана на целия свят. Но Рени НИКОГА не го каза и си спечели имидж на стожер. На истински лидер. Тя беше такава, въпреки че всички от „златните момичета“ бяха лидери. Но тя беше човекът, който трябваше да говори, ако нещо в отбора не е наред. Или нещо в отношенията скърца, или трябва някой да се сдобри с друг. Рени знае как да казва нещата, как да направи така, че всеки да е доволен от ситуацията, да няма обидени и сърдити.

Рени винаги е държала на чистите и открити отношения, без заобикалки и право в очите. Тя беше от онези спортисти, за които не важеше думата не мога. Тя рядко бъркаше. А когато го правеше, се обвиняваше, защото не обича околните да страдат заради нея. Тя беше човек отбор и като такъв държеше на отговорността. Рени е упорита и е родена за победител. Ако някои приемат за даденост нещо, тя трябва да се бори. И да си го спечели. Винаги е било така и това я превърна в победител. Пред нея няма невъзможни неща, преди в гимнастиката, а сега вече и извън нея. Рени е от онези хора, които те пленяват веднага. И завинаги. Емоционална е и не крие това, което има в себе си. Очите й (Рени може да печели дивиденти само с очите си) винаги ще те погледнат така, че да си на нейна страна. И да те спечели за приятел.

Рени може да бъде на дъното в даден момент и да се изправи все едно нищо не е станало. Спортът я научи, че всеки греши, но по-важното е да имаш воля да се изправиш срещу страховете си и отминалата грешка. И на нея й се случи, и отново излезе ПОБЕДИТЕЛ.

Не стана дума много за художествена гимнастика. Та, Рени има всичко - две световни титли, едната абсолютна, европейска титла, олимпийски медал. Тя беше част от любимия отбор на България. А това е достатъчно...
СТЕФАН РАЛЧЕВ/БЛИЦ

Рени, честит рожден ден, пожелаваме ти много здраве, късмет, любов и успехи. И бъди винаги това, което си. Бъди винаги устремена и стой на върха.

 

 

A post shared by Reneta Kamberova (@r.kamberova) on