Илиана Раева отговори на нападките на Нешка Робева. Бившата легендарна треньорка нападна изненадващо Раева и федерацията, след като не бе избрана в Управителния съвет на последното общо събрание. Илиана Раева говори за първи път пред БЛИЦ, а ето и още от нея по темата.

“Нешка Робева говори само за себе си. Говореше за натиск върху деца и еднолично разпределяне на пари, за комфорта. Много интересно, много манипулативно, типично в нейния стил. Тези отговори ги давам на Нешка Робева 25 години. Страшно е, че продължава да използва една трагедия, да играе на тънката струна на хората (има предвид случая с Цветелина Стоянова). Много добре знае, че не съм злоупотребявала с пари, че ръководя еднолично и това го знае обществеността в България. Трудно понася нещата – медала от Олимпиадата, бенефиса и най-трудно понесе как бях избрана на Общото събрание.

Кои са тези хора, които съм наслагала в комисиите?! Трикратната световна шампионка Мария Петрова, трикратната световна шампионка Мария Гигова, световната и европейска шампионка Елизабет Колева, световната и европейска шампионка Ели Лазарова. Нарече хората овчедушни. Всички тези големи шампиони и делегати, които избраха комисиите, а не избраха нея в Управителния съвет.”

На въпрос, защо Нешща Робева не е в УС, Раева отговори: “Защото хората не я избраха. Имаше три пъти гласувания. От 15 човека 14 бяха избрани на първи тур. Тя е с 15-и предпоследен резултат. Не исках да говоря тези неща, за да й запазя авторитета, но тя не спира да говори. Тя се опитва да използва инцидента и трагедията с Цвети, за да насъсква хората и да говори за насилие. Това е такъв цинизъм. Тя да говори за насилие. Тя знае, че няма да спра да й отговарям. Тя пита къде били Лили Игнатова, която поиска да напусне базата на „Герена” и да дойде в нашата база. Непрекъснато й се бъркаше в работата и Лили Игнатова поиска да си тръгне, а аз я взех на “Раковски”.

“Искам тя един път завинаги да разбере, защото тя сега е пред телевизора. Никой никога не се е сравнявал с Нешка Робева. Тя е гений, най-великият треньор на България. Аз съм го казвала нееднократно. Никой не желае да се сравнява. Нито имам нейните успехи като треньор, нито ще ги имам, нито гоня треньорска кариера. В момента съм ръководител на федерацията и всичко там е прозрачно. Тя говори за пари – опитва се в момента... Наистина сега  хората много ни се радват. Иска някак си да настрои хората срещу художествената гимнастика и лично срещу мен.

Тя на Общото събрание каза – аз тръгвам, но искам да бъда избрана в УС, па макар и да бъда на нож. Попитаха я защо да е така, когато нещата вървят. Никой не забранява да работи. Тя изкривява нещата. Треньорката на Невяна Владинова и Катрин Тасева – Бранимира Маркова, дойде и ни каза, че щом Управителният съвет е решил да има централизирана подготовка, ще работи по този начин.

Нешка Робева нападна Илиана Раева, че в нея са хляба и ножа, на което Раева отговори: “Хлябът и ножът са в мен дотолкова, че хората ме избраха с абсолютно мнозинство. Само че аз обичам да ги мажа с масло и мед и да ги давам на хората. При мен няма натиск. Доказах го с годините, че нещата може да стават с любов и обединение. Тя го вижда това и ме атакува мен. Аз съм готова да й отговарям на всички нападки. Една истина няма в нейните думи. Нешке, ще ти припомням какво да говориш. Много работи има да се говорят. Тя знае, че няма да спра да отговарям. Тя ще говори в този тон - че притискам и мачкам състезателите и треньорите, а в същото време знаете, че се радвам на изключителна любов и уважението им. Размахва няколко имена, за които има огромна вина да не са в художествената гимнастика. “

Робева обвинява Раева, че прекалено фаворизира вече бившия ансамбъл, който спечели 81 медала за 7 години: “Фаворизират се тези, които станаха героите на България. Винаги ще фаворизирам гимнастички, с които България ще се гордее. Тя не може да разбере, че трябва да седи от висотата на най-големия треньор. Когато блъскаше по масата, че е най-големият треньор, на последния УС преди да заминем аз Олимпиадата, Ина Ананиева й каза – да, вие сте най-големият треньор. Тя искаше да прави алтернативен ансамбъл.”

На темата “пари” Илиана Раева коментира: “Тя много добре знае, че заплатата ни е определена от спонсорите. Всичко е с договори и всичко е открито. Всичко е прозрачно и отива в банковите сметки на момичетата. Имаме финансов доклад, който е пуснат до всички клубове. Аз водя спонсорите, нали съм президент и трябва да се грижа за финансите. Сега ще ме обвините, че търся спонсори ли? Тя винаги говори за пари и насилие. Всичките заплати, които са определени от спонсора, са конфиденциални. Искате да кажа каква е моята заплата тук?! Тя е определена от спонсора и е конфиденциална. Имам договор за това нещо и се знае. Парите се определят от Управителния съвет и министерството на спорта и това го знае цяла България. Президентът на федерацията е обществена длъжност - аз работя от сутрин до вечер. Хората, които не са на ттрудови договори, трябва да им намеря спонсори, за да живеят. Аз съм намерила спонсори за всички хора, на които министерството не може да подсигурява пари. Това са треньори, състезатели, отбори, които не са финансирани.

На Нешка бих й казала - хайде да следваме морала си. Нешке, аз съм готова да ти отговарям на всеки един въпрос и няма да спра. Аз никога не съм я нападала, винаги само съм отговаряла.

Обидна работа, нечестна работа. Тя не е спряла да ме атакува в последнит 25 години и винаги, когато имаме успехи.