Най-успешният ни спорт в последните няколко години – художествената гимнастика, продължава да работи за развитие и бъдещи успехи. В събота бе проведено отчетно-изборно събрание, на което абсолютно всички делегати гласуваха “за” преизбирането на Илиана Раева. Тя остава начело на федерацията още четири години. Ако досега феновете на красивия спорт се радваха на успехи, от тук нататък нещата изглеждат още по-оптимистични.

Във федерацията настъпва младата вълна. След избора на председателя в различните комисии бяха избрани млади попълнения, които демонстрираха уникално желание за развитие и работа за бъдещите успехи. БЛИЦ разбра, че две от “златните момичета” Михаела Маевска и Катрин Велкова вече са част от треньорския съвет. Кати като президент на Локомотив (София). Треньорът, извел момичетата до успехите в последните години и бронзов медал в Рио – Ина Ананиева, за първи път бе избрана за член на Управителния съвет. "Ина безспорно има с какво да допринесе за развитието на този спорт освен на килима и по време на тренировките", отчетоха клубовете.

Най-добрата ни съдийка Даниела Велчева оглави съдийската комисия. След изключително добра работа и дълги години от съдийската комисия се оттеглиха Нина Алексиева и Мария Тодорова. Те получиха почетния знак за почетен съдия на международната федерация (ФИГ) и дадоха път на младите.

В Управителния съвет влезе бившата световна и европейска шампионка Ели Лазарова, която представя компанията SLS Росиньол, помагала неведнъж на състезателките с екипировка. “Това е пътят – млади и проспериращи хора да влизат в комисиите, за да вървим напред. Доказателство за това е избирането на Михаела Маевска и Катрин Велкова в треньорския съвет”, коментираха делегатите на клубовете на общото събрание.

Великата Мария Петрова отново получи покана да бъде вицепрезидент на федерацията и заедно с Илиана Раева да довършат поставените цели. “Този тандем наистина доказа, че може да работи и се справя перфектно в трудни времена”, казаха трима от представителите на общото събрание.

На събитието присъства и Нешка Робева, която бързаше, тъй като й предстоеше последно шоу. На думите: “Искам да знам дали ще ми бъде отнето правото да работя с тези две момичета – Невяна Владинова и Катрин Тасева”, Нешка получи отговор от Илиана Раева: “Никой няма намерение да забранява на някого да работи. Само че мнението на специалистите е, че трябва да се води централизирана подготовка на базата на “Раковски”. Шефката на федерацията допълни, че това е напълно логично и именно такава централизирана подготовка е имало и по времето на Нешка, когато базата е била на “Герена”. Тогава нито една треньорка не е взимала състезателките си в различни зали макар да е имало отлични съоръжения.

В отговор на думите на Нешка Робева се изказаха Мария Гигова, Ефросина Ангелова и Росина Атанасова (отговорник на националния отбор индивидуално жени). Ефросина призна, че личната треньорка на Неви и Катрин – Бранимира Маркова, е била дясната й ръка и през цялото време двете са работили в изключително разбирателство. Легендата Мария Гигова, както и Ефросина Ангелова и всички останали в залата потвърдиха, че далеч по-правилно и редно е да има централизирана подготовка на индивидуалното на базата на “Раковски”.

Тогава Нешка Робева ни в клин, ни в ръкав каза пред делегатите: “Искам да бъда избрана в Управителния съвет на федерацията па макар и да бъда на контра”. Един от делегатите стана и каза: “А защо е необходимо да бъдете контра, след като нещата вървят изключително добре и има успехи???” Отговорът, който получи легендарната ни треньорка, бе, че не бе избрана в Управителния съвет на федерацията, отчитайки един от най-слабите резултати след преброяване на гласовете на делегатите.

Нешка имаше претенции и към съдиите, които съдийствали на индивидуалното, при което водещата ни специалистка Даниела Велчева, както и Мария Гигова, станаха и обясниха, че Робева не е съвсем добре запозната с детайлите.

“Няма нужда от спорове или скандали. През годините е имало толкова много и се е доказало, че няма никакъв смисъл. Виждате, че от няколко години федерацията работи и се постигат успехи. Всеки човек живее в своето време – легендите преди, настоящите ръководители и състезатели - сега, и бъдещите им наследници. Сега е ред на настоящите ръководители начело с Илиана Раева и Мария Петрова, на Михаела Маевска, Катрин Велкова, Ина Ананиева и на Бранимира Маркова, която подготвя по чудесен начин Невяна Владинова и Катрин Тасева. Тя е изключителен треньор, който търпи много и работи”, коментираха източници от общото събрание.
СТЕФАН РАЛЧЕВ/БЛИЦ