Членът на Управителния съвет на ЦСКА Емил Костадинов подаде молба за напускане. Екзекутора на Франция разкри първо пред БЛИЦ мотивите за своето решение.
 
-Г-н Костадинов, защо напускате ЦСКА?
-Не съм съгласен с всичко, което се случва в моя роден клуб през последния месец. Не мога да приема факта, че ЦСКА ще бъде закрит. По този начин ще бъдат изтрити историята, успехите, титлите, които са спечелени. Няма да ги има победите, които постигнахме по мое време с Ицо, с Любо, с останалите момчета. Няма да ги има и победите на предишните поколения – не само в България, но и в Европа.
 
-Да разбирам ли, че сте против създаването на нов ЦСКА?
-Да, категорично. Не приемам сформирането на ново дружество, наречено ЦСКА 1923, както и купуването на друг клуб, от който новият ЦСКА ще се сдобие с лиценз за участие в “А” група.
 
-Какво според вас трябваше да се направи. Има ли друг вариант, след като по всичко личи, че “Титан” няма възможност да издържа повече клуба. И че ЦСКА реално е пред фалит и ще бъде обявен в несъстоятелност?
- Най-добрият вариант е ЦСКА да не фалира и да не се прави ново дружество. Настоящият клуб може да бъде спасен чрез оздравителен план, в който да се включат богатите фенове на ЦСКА, хора с възможности. Чрез медиите всеки говори, но реално нищо не прави. Само с приказки и празни обещания не става. Трябва наистина действия, ако искат да помогнат на ЦСКА. По този начин нямаше да се търсят такива вратички за оцеляване като създаване но ново дружество, купуване на акциите на друг клуб и вземане на лиценза на друг клуб.
 
-Дълговете обаче са много – около 30 милиона лева?
-Аз нямам такава информация..
.
-Каква е вашата информация?
-Дълговете са 12-13 милиона лева. Не повече. Това не е огромна сума, която да буди притеснение, че клубът може да фалира. Вижте, не само ЦСКА има дългове. Погледнете на Запад и ще видите, че и там картината е същата. Доста отбори имат далеч по-големи задължения.  Марката ЦСКА струва много повече и тя трябва да бъде спасена, тя трябва оцелее, а не да я затриваме или да правим някакъв нов клуб и после да искаме да го припознаем. Европа обаче няма да го припознае, а ЦСКА бе име в Европа. Ето защо е нужна намесата на богатите привърженици на нашия отбор! Всеки, който истински обича тима, ще приеме този вариант – богатите фенове да спасят ЦСКА, а не да се регистрира нов клуб, който да търси от този или онзи лиценз.
 
-Защо Гриша Ганчев се отказа от първоначалния си план?
-Не съм участвал в разговорите, които Гриша Ганчев е водил с “Титан”. Ако някой като Гриша Ганчев иска да помогне на клуба, според мен трябва да влезе в настоящия клуб, а не да се създават други дружества.
 
- Как ще коментирате отказа на ЦСКА да участва в евротурнирите?
-Стана ми много болно. С лека ръка се отказахме от участие. До последния момент знаех, че ще участваме в Лига Европа. И в един момент на другата сутрин – буквално на финалната права, бе изпратено писмото до УЕФА, в което се казва че заради финансова нестабилност ЦСКА няма да участва в турнира Лига Европа. Не знам кой е спечелил от цялата тази работа, но ЦСКА загуби много. Футболистите цял сезон атакуваха титлата или в крайна сметка участие в евротурнирите. С труда си те извоюваха това право, но за съжаление то им беше отнето. Отказът е голямо петно върху марката и името на ЦСКА. Европейският рейтинг на клуба се срина.
 
-Мнението ви за атаката на феновете в БФС?
- Не подкрепям подобни действия, които граничат с вандалщината. Стотиците хиляди фенове на ЦСКА, тези които наистина обичат и милеят за отбора, със сигурност не приемат акцията в събота. БФС няма вина за случващото се в ЦСКА. Борислав Михайлов неведнъж е помагал на клуба и винаги е гледал с добро на ЦСКА. Това го заявявам категорично като член на Изпълкома на футболния съюз. Нека не прехвърляме топката там, където не трябва. Един футболен президент на една федерация не може да тръгне срещу клуб като ЦСКА, тъй като ЦСКА е институция в българския футбол.
РУМЕН ИЛИЕВ/БЛИЦ