Баскетболистът на Левски Йордан Минчев гостува в предаването „Код Спорт“ по RING. Името на един от големите ни таланти в този спорт бе замесено в грандиозен скандал, като заради нередовна картотека „сините“ за малко не напуснаха плейофите по служебен път. Предлагаме акценти от интервюто с най-младия българин играл в Евролигата:

- Данчо, очакваше ли името ти да бъде замесено в скандал, който можеше да извади Левски от плейофа за титлата в шампионата?
- Като цяло в България може да се очаква всичко. Особено в българския баскетбол. Не ми беше минавало такова нещо през ума, но ето, че се случи. Заради малко неизяснени неща и документи, моето име беше замесено в този скандал. Но това не означава, че аз имам някаква вина. В крайна сметка се радвам, че нещата се подредиха. Успяхме по най-добрия начин да излезем от тази ситуация и да решим сблъсъка между нас и Балкан на игрището.

 Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

- Какво е твоето обяснение за ситуацията с картотеката ти? Чия е вината?
- Това е труден въпрос и още по-труден отговор мога да намеря. Има вина и от двете страни със сигурност. От страната на „Левски“ и от страната на федерацията. Аз не съм влизал надълбоко в тази тема. Опитах се да стоя настрани. Единственото нещо, което съм чувал е от Тити и нещата, които сме говорили в отбора. Не съм се интересувал дълбоко да чета по различните сайтове и да гледам пресконференции и изяви на г-н Везенков, на Папазов, на Глушков.

- Защо според теб отстъпихте в четвъртия сблъсък с тима от Ботевград?
- Тук мога да отговоря много лесно. Според мен започнахме мача много напрегнати, защото нямахме право на грешка. Знаехме, че не трябва да губим този мач. Аз започнах напрегнат, играчите около мен също и това се видя – първата четвърт ни победиха 26:13. 13 точки за 10 минути е доста трудно да се направи и следователно доста трудно да се върне тази разлика.

- Накъде гледа сега Йордан Минчев?
- Йордан Минчев гледа към едно ползотворно лято, продуктивно, запълнено с националния отбор. Надявам се да се подготвим добре. Аз вярвам на щаба на националния отбор, че ще се постарае и ще направи всичко възможно да ни подготви. Имаме предстоящи два мача с Босна и Литва. В момента съм насочен към тях. Нека първо те да минат и след това следва големият шампионат.

- Отвори темата за националния отбор. Попадна в списъка на селекционера Росен Барчовски за световните квалификации срещу Литва и Босна и Херцеговина. Имаме ли шансове да попаднем сред елита или на този етап това изглежда прекалено амбициозно?
- Да, разбира се, че имаме шансове. Ние не сме го показвали малко пъти. Побеждавали сме Франция, победихме Латвия два пъти. Смятам, че Латвия е по-добър отбор от Босна и затова не мисля, че има нещо непостижимо. Времето ще покаже.

- Колко далеч изглежда за теб НБА?
- На мен никога не ми е било цел. Не съм го казвал преди, но през годините никога не съм се опитвал да гледам в посока НБА. Никога не съм се замислял дори да се пускам в драфта. Може би така се случиха нещата, че на 18 години заминах за Турция и европейският баскетбол ме грабна още от малък.

Красимир МИНЕВ и Владимир ПАМУКОВ, Ринг