Силно се надявам да не се окажа прав. Но до момента рухнаха няколко мита за Бразилия. Първият е, че цялата страна е луда по футбола и “селесао”. Нищо подобно. Бразилия се тресе от стачки, бунтове, на някои хич не им е до кожената топка и най-вече до световното първенство.
 
Вторият е, че когато играят “кариоките”, стадионите са пълни до дупка и че хиляди остават навън поради липса на билети. Снощи при 3:1 срещу Хърватия имаше поне 5 хиляди празни места.
 
И третият мит е, че Бразилия винаги играе красиво и печели зрелищно. В мача на откриването аз не открих моята Бразилия. Може да прозвучи прекалено силно и афектирано, но на моменти играта на “селесао” бе посредствена. Особено в защита и в халфовата линия. Казват, че Сколари залагал не толкова на ефекта и зрелището, колкото на ефективността. Къде обаче бе КПД-то на тима?
 
Реалността е следната – Бразилия разочарова и ако не беше съдийската подкрепа и напълно нереалната дузпа, не се знаеше как щеше да стигне до успеха.
 
Дотук Бразил е равно на резил! Както на терена, така и извън него. Красотата май вече я няма. Имаше я при Пеле, Тостао и компания от първите ми спомени от далечната 1970 година и епичния финал с Италия на стадион “Ацтека”. Имало я и преди това от 1962 и 1966.
 
Имаше я при Зико, д-р Сократес, Фалкао през 1982, макар че тогава титлата се изплъзна. Имаше я през 1994 с Ромарио и Бебето. И през 2002 с великия Роналдо. С истинския Роналдо.
 
Да, снощи бе само началото. Всички, които обичат Бразилия, се надяват денят да не се познае от сутринта. Иначе, ако вярваме на поговорката, сълзите от 1950 година може да се повторят още преди финала... Дано Неймар, Оскар и останалите опровергаят милионите, обичащи “селесао”.
МИХАИЛ ДОКОВ/БЛИЦ