Една седмица вниманието на футболните фенове в България беше заето с въпроса дали ЦСКА ще легне в Коматево, за да играе „Левски“ в първата шестица. Вчера „червените“ загубиха и коментарите предимно са свързани с „порно“, „надупване“ и „полягане“. Малцина отдадоха заслуженото на „Ботев“ (Пловдив). Не само заради победата, а цялото си представяне от началото на сезона, с което си заслужи правото да бъде в Топ 6.
 
Сезонът започна отчайващо за „канарчетата“. Клубът изпадна във финансова криза, свързани проблемите с главния спонсор, заради това сериозните амбиции на клуба се оказаха сринати като трибуните на „Колежа“. Скъпоплатените играчи се разбягаха. При такава ситуация най-популярните ни отбори щяха да омръзнат на всички с постоянните си оплаквания, но такова нещо не се чу от Пловдив. Там заложиха на работа, а не на самосъжаление.
 
Взетият през лятото треньор Любослав Пенев напусна преди началото на първенството, а наследникът му Велислав Вуцов направи всичко по силите си и сглоби отбор от млади играчи и ненужни другаде футболисти. Всички те се оказаха точно на мястото си в „Ботев“. И „жълто-черните“ записаха победи срещу съперници, срещу които дори грандовете и лидерите се провалиха. „Ботев“ спечели победи над Берое и над Литекс в Ловеч. През декември Вуцов беше заменен от Петър Пенчев.
 
Новият треньор е свой в ятото на „канарчетата“. Бившият играч на клуба е готов на всичко за любимия си отбор. Под негово ръководство „Ботев“ записа само една загуба в първенството (от Лудогорец) и отпадна от Купата на България от Локомотив (Пловдив), но взе реванш от градския съперник в първенството.
 
Дали ЦСКА е загубил в Коматево е въпрос на лична преценка на всеки, но фактът, че „Ботев“ заслужи правото си да бъде част от шестте най-добри, не бива да бъде подценяван. За няколко месеца „канарчетата“ доказаха, че могат да оцеляват и имат правото да живеят и съществуват въпреки трудностите.

Заслугата се успеха не е само във вчерашния мач с ЦСКА в цялостното представяне на тима от началото на сезона. Отборът мина през всички кръгове на ада, мнозина му предричаха пълен крах, фалит, изпадане в "Б" група. Но "Ботев" е в първата шестица, "Ботев" оцеля и го има. Както е казал великият поет и революционер - Жив е той, жив е!
ВЕСЕЛИН РУСИНОВ, БЛИЦ