Третата поредна победа на ЦСКА в квалификациите за Лига Европа доведоха до сериозен скок в клубния коефициент на „червените“ в УЕФА. Успехите на малтийския Сайрънс, БАТЕ (Борисов) и Б36 Торсхавн ще се отразят рейтинга на „армейците“ през следващите години.

През този сезон ЦСКА започна участието си в евротурнирите с коефициент 4,000 и заради това беше сред поставените само в първия кръг. От следващия сезон „червените“ ще са с коефициент 6,500, което ще им предостави шанс за по-лесни съперници в Европа. В предишните два сезона "армейците" прибавяха по 2 точки към своя коефициент, а този сезон вече натрупаха 2,5.

Лудогорец също ще има по-висок коефициент в Европа следващия сезон. Тази година разградчани участваха са с коефициент 26,000, а следващата ще бъдат с минимум 27,500.

Локомотив (Пловдив) също вдига клубния си коефициент от 2,000 на 3,500. Това обаче няма да е достатъчно на "черно-белите" да участват със собственият си коефициент, ако се класират, а отново ще трябва да използват държавния, който е по-висок.

През следващият сезон българските отбори няма да имат възможност да участват директно в Лига Европа. Три български представителя ще има в Купата на Конференциите и един в Шампионската лига. Именно представителят ни в Шампионската лига може да участва в Лига Европа, ако отпадне от най-силния континентален турнир.

БЛИЦ представя всичко за българското участие в Европа