ИГРАЙ БЛИЦ ГЕЙМ 1 – ТУК!

Безспорно международната тема, която разлюля световното първенство, бе поведението на двамата национали на Швейцария – Гранит Джака и Джердан Шакири. Двамата отбелязаха голове при победата на Швейцария срещу Сърбия с 2:1. И двамата изразиха радостта си, показвайки символ – двуглавия орел от флага на Албания, тъй като и двамата са с албанско потекло.

Голяма част от Европа осъди поведението на Джака и Шакири, тъй като те са опозорили Швейцария, демонстрирайки привързаността си към Албания и Косово (Шакири е с косово-албански родители).

Но ето какво разказва Гранит Джака...

Бащата на Гранит – Рагип Джака е прекарал три години и половина в затвор в Белград. Той е бил лишен от свобода, защото като 22-годишен студент през 1986 година е участвал в антиправителствени демонстрации в Белград. Рагип е в килия с още четирима души и му е позволено да излиза навън всеки ден само по... десет минути.

Winbet - най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

„Доколкото знам първите му няколко месеца в затвора са били добри. Но след това са започнали да го бият и малтретират. Тази история все още е дълбото в сърцето ми. Понякога му се моля да ми каже всичко, защото усещам, че има нещо, което преглъща и не ми споделя цялата истина. Може би е прекалено и той искаше през цялото това време да опази децата си“, разказва футболната звезда Гранит Джака.

„Баща ми беше горд косовар и си мислеше, че тази страна има право да съществува. Той отстояваше правата си, искаше демократични избори. Не беше само той, други хора също бяха арестувани, включително чичовците ми, които бяха лишени от свобода няколко години по-рано, когато башща ми е бил на 15 години. Това бяха политически арести. А баща ми питаше: „Защо няма демокрация на това място?! Ние заслужаваме да бъдем чути.“

Майката на Гранит се запознава с баща му само три месеца преди да се озове в затвора. И го чака повече от три години, за да излезе на свобода. „Имам уникално уважение към майка ми. Никога не съм чувал за друга жена, която е имала подобно търпение и само след три месеца връзка е чакала любимия си. Това е невероятен човек“, допълва Гранит Джака.

Наказанието на Рагип е намалено значително и е освободен. Никой не е знаел затова, докато той не почукал един ден на вратата на дома си, вече свободен. Скоро след това семейството се преместило в Швейцария, за да търси ново начало, където Гранит е роден през 1992 година. Той е благодарен на тази страна за всичко, което му е дала, но също така е горд с косово-албанския си произход. А Сърбия?! Сърбия винаги ще остане със специални спомени в сърцето му...

ПРОГРАМА, КЛАСИРАНЕ И РЕЗУЛТАТИ НА МОНДИАЛА В РУСИЯ