ИГРАЙ БЛИЦ ГЕЙМ 1 – ТУК!

Световният шампион Германия отпадна още в първата фаза на Мондиал 2018. Тимът на Йоахим Льов завърши на последното място в своята група и последва примера на своите предшественици Италия и Испания, които на предишните две световни първенства също приключиха рано с участието си.

Преди началото на Мондиал 2018 немците бяха слагани сред фаворитите. Специалистите считаха, че „бундестимът“ е способен да защити титлата, която спечели преди четири години в Бразилия. Сигналите, че това няма да се случи бяха отчетливи и ярки, но почти никой не искаше да ги види.

Контролните мачове преди световното първенство ясно показаха, че тимът на Йоахим Льов играе бавно и няма никакви идеи за развитие на атаките си. Централните защитници са мудни, а съперниците ги надбягват. В средата липсва креативност, а ротацията на централните нападатели и използването на Томас Мюлер като такъв не дава нужния резултат и донесе голова немощ. Нямаше я бързината, която донесе знаменитата победа със 7:1 над Бразилия на полуфинала през 2014 г.

В такива моменти на всеки отбор са нужни водачи, които да вдигнат съотборниците си. В „маншафта“ обаче лидерите напуснаха в годините след Мондиал 2014. Първо се отказа Филип Лам, а след това последваха Мирослав Клозе, Бастиан Швайнщайгер и Лукас Подолски. Томас Мюлер, Мануел Нойер, Жером Боатенг и Матс Хумелс имат авторитет, но не са лидерите, които да поведат отбора. Липсваше и онзи отборен дух, който сплотяваше германския национален отбор в големите шампионати от 2006 година насам. Личеше си, че старите кучета сякаш не искат да играят с младоците, които спечелиха по впечатляващ начин Купата на Конфедерациите преди година.

Допълнително в тима тлееше напрежение, което Льов явно пренебрегна при избора на състава си. Месут Йозил и Илкай Гюндоган бяха подложени на сериозна критика в Германия заради позирането с турския президент Реджеп Ердоган. Те не успяха да се отърват от стреса и това си личеше. Допълнително напрежение се създаде около избора на състава за Световното. Льов беше атакуван заради отсъствието на Лерой Сане, който направи силен сезон във Висшата лига. Дискусионен беше изборът на Марио Гомес пред Сандро Вагнер.

Winbet - най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

Играта на Германия, особено в последните две контроли преди Световното – срещу Австрия (1:2) и Саудитска Арабия (2:1), сигнализираше за очертаващото се фиаско, но въпреки това в германския отбор сякаш цареше огромно спокойствие. В тези два мача, а и срещите през ноември (0:0 с Англия и 2:2 с Франция) и през март (1:1 с Испания и 0:1 от Бразилия), показваха слабостите в защита и трудностите в офанзивен план.

В повечето от тези срещи немците имаха предимство в притежанието на топката, но това не създаваше опасности. Многото пасове не донесоха нужния резултат. Напротив, съперниците имаха предимство в повечето от останалите офанзивни показатели. Стилът тики-така първоначално даде прекрасни резултати и след това се провали в Германия, така както се случи с Испания на Мондиал 2014 и в Байерн през последната година на Пеп Гуардиола в тима. Още повече, че традиционно стабилната германска защита показваше неочаквана слабост. Почти всеки трети удар в очертанията на вратата на „маншафта“ се превръщаше в гол. Испания и Саудитска Арабия от по два точни удара, вкараха по едно попадение. Освен това всички вече познават стила на Германия, на който всички се възхищаваха, но и се научиха как да му се противопоставят повече от успешно.

Поради тази причина Йоахим Льов постоянно въртеше състава си. Той виждаше сигналите за предстоящия провал и се опитваше да промени нещата с наличния ресурс. На Мондиал 2018 той даде шанс на общо 20 играчи да вземат участие. От 23-ата в състава на „маншафта“ по терените в Русия не се появиха само резервите вратари Кевин Трап и Марк-Андре тер Стеген и защитникът на Фрайбург Матиас Гинтер.

Да не пропускаме и това, че немците в Русия играха уморено и дори на моменти очевидно немотивирано. Кроос и Йозил бяха бледа сянка на уменията си. Избухването в последните минути на мача с Швеция беше единственият светъл лъч в германското представяне на световното първенство.

Льов видя проблемите, опита се да ги реши, но не успя. Дори не намери отговор защо се появиха тези пробойни в добре смазаната само до преди месеци германска машина. След загубата от Южна Корея селекционерът на „бундестима“ обяви, че пръв си е задал въпросите: „Какво стана? Какво се обърка?“. Отговор на тях обаче не обяви гласно.

Представянето на шампионата в Русия сложи край на една красива приказка, която Льов написа в продължение на 12 години. Край, който изглеждаше предизвестен от няколко месеца. Сега мнозина анализират причините, довели до срива. Всички обаче са категорични в едно: „Нужна е промяна!“ Промяна в състава, промяна в стила, промяна в нагласата. Ако е нужно дори промяна на треньора, дори и връщане към традиционния дърводелски и ботушарски стил с много битка и по-малко красота.
Веселин РУСИНОВ, БЛИЦ СПОРТ

ПРОГРАМА, КЛАСИРАНЕ И РЕЗУЛТАТИ НА МОНДИАЛА В РУСИЯ