Легендата на Формула 1 Михаел Шумахер реагира на докосванията от неговата съпруга Корина, лекарите и децата му, пише в днешното си издание „Гадзета дело Спорт”.

Действията на намиращия се в кома от 9 седмици насам 45-годишен германец са рефлексни и несъзнателни, но въпреки това той реагира. Досегашните изследвания предполагат, че Шумахер не би трябвало да е парализиран. Фазата на събуждането на Шумахер от комата стартира преди повече от месец.

„Това е първата крачка, след която следва идването в съзнание и възприемането на околния свят. След това ще има раздвижване и едва тогава ще се преценява дали могат да се очакват увреждания като например парализа на някои части”, коментира неврохирургът проф. Маурицио Форнари.

Бившият инженер на Шумахер във Ферари Рос Браун постоянно пътува от Англия до клиниката в Гренобъл, където сяда до леглото на германеца и му пуска стари записи от комуникациите помежду им по време на състезания. Според лекарите познати гласове и звуци могат да помогнат на Шумахер да си върне по-бързо спомените. Рос Браун бе технически директор в Скудерията от 1997 до 2006 година, като в този период Шумахер спечели пет шампионски титли във Формула 1.

ОЩЕ ЗА ШУМАХЕР:
Състоянието на Михаел Шумахер леко се е подобрило
Лекари проучват състоянието на главния мозък на Шумахер
Махнаха част от черепа на Шумахер
Топлото и Шумахер отказват туристи от зимните курорти
* Шумахер блъснал мотоциклетист малко преди да се потроши със ските