Служебният министър на младежта и спорта Георги Глушков благодари на всички родни състезатели, които бяха част от Олимпийските игри в Париж. Легендарният баскетболист отбеляза, че българският народ винаги има изключително високи очаквания от спортистите си. 

Първият българин в НБА гостува в „Денят започва“, където направи равносметка на участието на олимпийците ни във френската столица.

Глушков изрази и категоричното си мнение по въпроса със скандалните боксьорки Иман Калиф и Лин Ю-Тин, посичайки МОК.

Спортният министър подчерта, че все още не е ясно дали ще остане на поста, като допълни, че през настоящата седмица ще има среща с Горица Грънчарова-Кожарева, която беше предложена за служебен пример в следващия кабинет.

„Винаги има очаквания. Ние сме такъв народ, който има изключително високи очаквания към нашите спортисти. Повечето от тях са много основателни, тук искам да почертая, че понякога те не се сбъдват. Има някъде и изненади. Аз лично бих искал да благодаря на всички спортисти, които участваха на Олимпийските игри в Париж, на техните треньори заедно с техните екипи. Искам пак да напомня колко е труден пътят на към участието на олимпиада през олимпийските квалификации в различни спортове, които вече са изключително трудни. Условията, усилията, които те полагат, са изключително големи. Когато прибавим конкуренцията, която имаше на този форум, мога да кажа, че имаме основания да бъдем много доволни“, започна Глушков при гостуването в БНТ.

Първият българин в НБА говори повече за финансовите проблеми в Българската федерация по вдигането на тежести. "Тук е моментът, в който бих искал да благодаря на момчетата, че заради това, че въпреки че имаше проблеми и момент, в който тяхното участие бе под въпрос, те не спряха да вярват, продължиха своята подготовка, макар че не беше в такъв вид, в който трябваше да бъде. Много сме благодарни на Асен Христов, който в този момент подаде ръка, направи така, че тези задължения, които имаше Българската федерация по вдигане на тежести към международната, да бъдат платени. В предходните два месеца преди Игрите в Париж момчетата бяха спокойни и успяха да се концентрират. Карлос Насар показа такива качества с такава класа, подобри олимпийски и световен рекорд", обясни спортният министър. 

„В един момент всички млади хора имат мечти. Когато успеят да канализират това, в което биха могли да имат успех и да намерят треньор, който бащински да ги насочи, да ги подкрепя, тези мечти дават резултати, независимо от условията, в които са живели. Такъв е случаят на Божидар Андреев. Има много други вдъхновяващи съдби. Младите хора трябва да знаят, че мечтите трябва да се постигат“, поясни доскорошният президент на Българската федерация по баскетбол.

Появи се сензационна СНИМКА на наш oлимпийски медалист! Мизерстваше с 200 лева на месец

Служебният спортен министър отбеляза още и темата, свързана с натурализирането на спортисти, които спечелиха част от медалите във френската столица. „В последните 20 години има сериозна миграция както на специалисти, така и на таланти. Има две неща, които са важни за мен. Тези спортисти, които представиха България на олимпийските игри, избраха нашата страна доброволно, защото заедно с федерациите и клубовете предложиха такива условия, за да постигнат своите мечти. Те са под флага на България. Виждаме, че всички държави имат натурализирани спортисти“, каза още той.

„Олимпийските игри завършват днес. Спортните федерации, които имаха участие на този форум, имат един срок от един месец, в който трябва да направят един отчет. Те трябва да кажат какво липсва, за да се подобрят нещата. Той ще бъде важен за следващото ръководство, което ще прецени заедно с комисиите какво е необходимо да се направи, за да се подобрят отношенията между Министерството на младежта и спорта с федерациите, както и условията на състезателите за следващия олимпийски цикъл“, отбеляза Глушков.

По отношение на скандалите по време на Олимпиадата в женския бокс служебният министър беше категоричен, че е трябвало този проблем да бъде решен преди началото им, за да не се стига до такъв казус. "Това хвърли огромна сянка върху спорта. Аз смятам, че това е задача на МОК да бъде готов преди Олимпийските игри такива казуси да бъдат ясни с регламенти, които не дават място за съмнения за недобрата част на спорта, която показаха", коментира Глушков.

„Моя болка е това, че ни няма на върха в колективните спортове в последните години. Баскетболът и волейболът леко се отдалечават от нашата реалност. По някакъв начин бих искал да можем да влезем в крак с тях. В следващият програмен период би трябвало да има по-специално отношение към колективните спортове, които в последните години бяха недооценени“, обясни още той. 

„Моята среща относно оставането ми на поста служебен министър на спорта е планирана за след няколко дни. Ако има нещо, което мога да потвърдя, то ще бъде в края на идната седмица. Не знам дали бих останал на поста, засега не мога да кажа, важното е да мине срещата“, каза още Глушков.