Имане Хелиф - това име предизвика множество полемики при появата си на Олимпиадата в Париж. Алжирката е състезателка по бокс и играе в категория до 66 кг при жените, но има твърдения, че биологичният ѝ пол е мъжкият, въпреки че е допусната участва в олимпийския турнир при дамите.

Надя е лелята на боксьорката. Тя застана пред камерата на NOVA в Париж, за да защити Имане.

„Мисля, че това, което се случва, е голяма несправедливост спрямо атлет от нейната величина. Разбиват една спортистка за нищо. Тя си направи тестове и в резултатите имаше нещо нетипично за жена от медицинска гледна точка, но тя няма вина за това. Тя не е мъж“, заяви лелята на Имане.

„Още от малка тя беше привлечена от бокса, но преди полемики нямаше. Всичко беше наред. Излезе навън в чужбина и там нещата не вървяха зле. Започна да печели купи и награди, но проблемите започнаха миналата година на Световното първенство по бокс в Индия. Не разбрахме защо това се случва. Тя извървя целия етап от нулата, но я изключиха от турнира. Това ни отврати, не разбрахме защо идва този удар“, каза Надя.

„Тя изживява това много зле, но не го показва, държи се на ниво, запазва самообладание. Имане е истински спортист. Освен това има нашата подкрепа, на семейството, на целия алжирски народ, но смятам, че страда, много е крехка“, посочи лелята на спортистката.

Надя добави, че не може да каже кой има интерес от този скандал, и че смята, че става дума за завист.

"Тази история е удар върху цялото ни семейство, светът допуска огромна несправедливост. Тя страда много от това, което се случва. Ако нямаше подкрепата на семейството си и на целия алжирски народ, който се обедини, щеше да се сгромоляса", заяви лелята на Хелиф.

„Тя блести като звезда и искат да я изгасят, а това боли“, каза още Надя.