Трансбоксьорката Иман Калиф донесе първи медал родината си Алжир от Олимпийските игри в Париж. Едно от най-обсъжданите имена в последните дни се класира за полуфиналите в категория до 66 килограма на боксовия турнир при жените след победа с пълно съдийско единодушие - 29:26, 29:27, 29:27, 29:27, 29:27 над унгарката Анна Лука Хамори. 

Мястото сред най-добрите четири гарантира на скандалната боксьорка поне бронзово отличие.

Калиф имаше предимство през целия мач, но в третия рунд получи официално предупреждение за нечиста игра, които ѝ коства наказание от една точка. То обаче не оказа влияние на крайния резултат и тя се поздрави с победата. 

В спор за място на финала алжирката ще играе с Джанджаем Суванапенг от Тайланд, която победи с 4:1 (29:28, 29:28, 28:29, 29:28, 29:28) съдийски гласа олимпийската шампионка от Токио Бусеназ Сюрменали от Турция.

Припомняме, че в четвъртък Анджела Карини се отказа от битката си с Иман Калиф след само 46 секунди. Италианката, която беше обляна в сълзи, обясни, че не може да продължи от притеснения за безопасността си.

Унгарката Анна Лука Хамори обаче събра смелост и се бори срещу Калиф, която е в центъра на огромния скандал относно половата си идентичност. Тя вече има направено изследване, показващо завишени нива на тестостерон, неприсъщи за женски организъм. Заради това беше дисквалифицирана по време на световното първенство в Ню Делхи през миналата година. От Международния олимпийски комитет обаче защитиха решението си да допуснат Калиф до Игрите в Париж, посочвайки, че според правилата, определени от тях като организатор на Олимпиадата, алжирката покрива критериите за участие при жените.