Българската боксьорка Джоана Нуамеруе даде интервю за „Нова Телевизия“, в което разкри за скандални думи, които е чула от устата на придобилата световна известност алжирка Иман Калиф заради участието си в Париж 2024. Нуамеруе само преди няколко месеца е провела спаринги с Калиф и сподели какво е чула от съперника, чиято принадлежност към женския пол е под огромно съмнение.

„Изведнъж идва и с усмивка казва: „Сега ще те смачкам, защото аз съм мъж. Но за другите съм жена. Сега ще разбереш моята мъжка сила”. Това е отвратително. Мъжката сила не може да се сравни с женската сила при бойните спортове. Нека да направим разлика с другите спортове. Тук се удряме и нараняваме. Един мъж, ако те удари може да те приключи. Играеше с усмивка и се плезеше. Държеше се държеше нагло. Играх с него цяла седмица. Мисля, че изиграхме 3-4 спаринга. Имам запис на всичко. Мога да потвърдя, че това за мен е мъж. Мъжка сила. Мъжка техника, всичко. И даже се учуди, че и аз връщам на ударите“, коментира Джоана Нуамеруе.

„Специално мен не ме е нарани. Но, понеже аз знам, че съм стабилна и здрава. Аз съм мъжко момиче, поемам много удари и знам как да издържа. Но другите момичета не са толкова силни. Нейните съотборнички дойдоха при мен и ми казаха „Иман не е мъж. Тя е жена и просто живее високо в планината и има висок тестостерон. Цялото ѝ семейство са такива. Треньорът ми каза „Как? Цялото ѝ семейство ли са трансдженсъри. За мен това е мъж. Не знаем защо се състезава в женската категория”, допълва боксьорската с нигерийски произход.

„Значи за Олимпиадата изведнъж става жена, а на другите състезания е мъж. Ужас, ужас! Това за мен не е нормално. Нали затова има мъже, има и жени. Ако ще е така, да направят федерация за трансджендъри - мъже, които искат да бъдат жени или жени, които искат да бъдат мъже“, коментира Нуамеруе.