В спорта огромните и красиви диаманти се раждат рядко и ненапразно ги наричат уникати. Камила Валиева е една от тях. 15-годишната рускиня е изключителен талант, правещ чудеса във фигурното пързаляне. Пекин трябваше да бъде нейният прощъпулник към олимпийските титли и медали.

1000 лв. Нов начален Онлайн Казино Бонус от efbet

Валиева обаче се подхлъзна. Или някой подхлъзна самата нея. Камила беше безапелационен лидер в надпреварата след кратката програма в индивидуалното класиране при жените, но после гръмна сериозен допинг скандал. Решението на Спортния арбитражен съд да я допусне до надпреварата - единично, но да продължи разследването, е меко казано изненадващо.

За жалост след всичко случило се в последните десетина дни Валиева не издържа и се провали във волната програма. Тя показа железни нерви до четвъртък, преодоля изслушването около ситуацията с допинга, пребори се в кратката програма, но рухна в най-важния момент, завършвайки четвърта.

Сега изникват много въпроси. Има ли наистина виновни. И ако има, кой носи основната вина? Тя? Абсурд – Камила е още дете. Невинно и чисто. Някой явно реши, волно или неволно, да разходи Валиева по ръба на бръснача. И сложният пирует, по-труден и от четворния й скок, я провали в Пекин.

Дали ще я провали изцяло и диамантът й рано-рано ще спре да блести, ще се разбере след време. Камила притежава огромен потенциал, който рано или късно трябва да я изстреля в орбитата на великаните. Преди това обаче, за да оцелее като спортист, ще й се наложи да води тежки битки извън леда – срещу тези, които я хързулнаха… 
Николай ПАШКУРОВ/БЛИЦ СПОРТ