Руската сензация във фигурното пързаляне Камила Валиева, за която в последните дни цял свят говори, не издържа психически и се провали. 15-годишната състезателкa от Русия допусна изключително много греши във волната си програма на Олимпиадата в Пекин, което я остави без медал - на четвъртото място.

Българската представителка Александра Фейгин завърши на 24-ата позиция в крайното подреждане със сбор от 159.31 точки. 

Душат за допинг около нашата Саша

Валиева не успя да се справи, след като беше подложена на огромно напрежение в последните дни, заради допинг скандала, който избухна. Неточностите, които допусна, я изпратиха на четвъртото място в крайното подреждане.

Winbet - най-голямото разнообразие от пазари! (18+)

Камила направи прекалено много грешки при изпълнението си на „Болеро“ от Равел, въпреки че влезе във финала като лидер след кратката програма (82.16 точки). Според специалистите, рускинята никога досега не е допускала толкова голям брой неточности на голям спортен форум. Тя получи 141.93 точки за волната си програма, което е пети резултат, но с общ сбор от 224.09 точки завърши на четвъртата позиция.

Златният олимпийски медал обаче отново е за Руския олимпийски комитет. 17-годишната Анна Шчербакова триумфира при жените след много чисто изпълнена волна програма. Тя получи оценка от 175.75 точки за съчетанието си. Общият сбор, който натрупа, е 255.95 точки.

Сребърното отличие е за третата рускиня в състава на "сборная" - Александра Трусова. Фигуристката стигна до второто място, след като от четвърта позиция успя да изпревари две съпернички, благодарение на прекрасната си волна програма.

Тя стана първата състезателка, изпълнила пет четворни скока в едно съчетание. За силната си програма 17-годишната световна шампионка от 2021 г. получи 177.13 точки и събра сбор от 251.73 точки.

На трето място завърши Каори Сакамото от Япония със сбор от 233.13 точки.

Така Шчербакова ще изживее мига на получаването на златния медал, защото от Международния кънки съюз бяха обявили, че ако Валиева е сред първите три церемония по награждаването няма да има преди да се изясни окончателно казусът с пробата й. Затова и за неопределено време се отлага обявяването на крайното класиране в отборното състезание, спечелено от Русия, но с Камила в състава.

15-годишната Валиева се превърна в истинска сензация, не само заради скандала, но и с това, че стана първата състезателка, изпълнила четворен скок на олимпийски игри.

Тя напусна леда със сълзи на очи. Валиева избухна в плач докато чакаше оценката си, а треньорите й се опитваха да я успокоят.

В дебюта си на Oлимпиада нашата Александра Фейгин завърши на 24-ото място, след като приземи шест от седемте си планирани скока и получи 100.15 точки за своята „Жар птица“ по Игор Стравински. Саша събра сбор от 159.31 точки от двете си изигравания.

Александра Фейгин по време на волната програма: