Часове, след като стана ясно, че младата руска звезда във фигурното пързаляне Камила Валиева е с положителен допинг тест, започнаха да валят реакции от родината й.

Олимпийската шампионка от 1988 година Наталия Бестемянова категорично отхвърли твърденията, че Валиева може да е виновна. "Не вярвам на нито дума от това. Всичко звучи като огромна глупост. Превърнаха живота на горкото момиче в ад", заяви Бестемянова.

Трикратната олимпийска шампионка по фигурно пързаляне, а сега депутат от Държавната дума, Ирина Роднина също се изказа по темата. "Не искам да говоря, докато не се появи официална информация. Но не ми се побира в главата как е възможно всичко това. Всички спортисти преминаха допинг контрола в Пекин, Валиева също. Защо всичко това се появи чак сега. Всичко това ми напомня на лов на вещици. Явно никой не обича силните руски фигуристки", отсече Роднина.

Winbet - най-голямото разнообразие от пазари! (18+)

Депутатът от Държавната дума Светлана Журова също коментира темата. "Това е поредната провокация. Първо пробата беше съмнителна, после друго. Няма да се учудя, ако утре се появи друго име с допинг. Правят го, за да ни объркат. Защо някой е допуснал спортист с позитивна проба да участва на Олимпиада? Защо не ни казаха, за да я заменим", отсече Журова.

Олимпийският шампион Алексей Ягудин също се изказа и направи интересен коментар. "Дали вярвам, че е взела допинг? Казват, че американците са били на Луната, но дали е така? Има ли доказателства", заяви Ягудин.

Хореографът Алексей Железняков също видя нещо нередно в случилото се. "Искат да ни лишат от златото ли? Не разбирам какво се случва. Всички момичета преминаха тестове преди Игрите. Там нямаше нищо. Тук си седят в хотела, не излизат никъде, не правят нищо и изведнъж някой открива нещо след златния ни медал в отборния турнир. Това са млади спортисти, по-скоро деца, как можете да си помислите, че знаят какво е допинг. Глупости, провокация, цирк! Това е мнението ми за цялата тази работа. Всеки, който разбира поне малко от фигурно пързаляне, ще знае, че никакъв допинг не помага за чисто изпълнение на леда", ядоса се хореографът.

Олимпийската шампионка Татяна Волосожар също реагира гневно. "Прочетох новините. Изпих един валериан и седнах да напиша нещо. Не мога да мълча и ми е трудно да повярвам на това. Не знам как да го нарека - грешка, провокация, случайност. Нали не мислите, че спортист на 15 години ще рискува цялата си кариера? Особено сега, когато целият свят ни следи под лупа. Всички видяха на какво са способни и сега ги подлагат под огромен натиск", написа Волосожар.

Засега по случая се знае, че тестът е взет преди началото на Олимпиадата и че възрастта на Валиева (15 г.) я защитава от това да бъде съдена за нарушаване на антидопинговите правила. Освен това в кръвта й е открито вещество от лекарство за исхемична болест на сърцето, което по никакъв начин не помага на спортистите. Лекарството не е включено в препоръчителния списък на медикаментите за лечение на болестта в Европа и САЩ, но активно се предписва от лекарите в Русия.