ИГРАЙ ГЕЙМ БЛИЦ 3 И СПЕЧЕЛИ ЗЛАТНА ТОПКA ОТ СТОИЧКОВ - ТУК!

Спортният министър Димитър Илиев отново коментира темата с финансирането в шахмата. Само преди дни женският ни национален отбор се върна със злато от Евро 2023 в Будва.

"Това, което виждам в последните дни, е неправилно. Навсякъде се казва, че няма стотинка държавно финансиране към шахматистките, които постигнаха успех. Това е вярно, но трябва да се каже, че държавата иска да даде, но няма на кого. Държавата не дава пари на състезателите, а на федерациите, а такива няма. Няма такава, която да може да получи финанси от спорта. При 70 милиона средства, изплатени към спорта, как да няма пари за шахмата? Шахматната общност трябва да се помири, да заровят томахавките и да работят както трябва. Да, без финансиране са, но защото няма федерация, която да ги получи. Това настройва хората против държавата, а не трябва да е така", обясни Илиев, който гостува в предаването "Стълбището" на "Дарик радио".

WINBET – Ранно изплащане, Бонус Колонка и още много изненади в Спорт! (18+)

Той каза и по какъв начин е променена наредбата за заплащането на премии за спортистите, която ще засегне и шахматистките ни.

"Променихме наредбата за премиите, като за първи път в историята на българския спорт младите, преди мъже и жени, ще получават премии от държавата при спечелването на световни и европейски титли. Младите ще получават премии между 10 000 и 20 000. Всяко от момичетата в шахмата ще получи по 10 000 лева, колкото ще получи и треньорът им. Това са суми за бонуси. Най-важните критерии са резултатите от предходната година. С резултатите в шаха, догодина за него трябва да има огромен бюджет, но не знам кой ще го вземе. Има една федерация, която е от 2022 г., която обаче няма да бъде призната от международната федерация", каза още Димитър Илиев.

"Имам информация, че никога няма да получи международен лиценз, защото в миналото хора от ръководството са били забъркани в корупционни скандали. Има шест федерации, като някои не искат да работят с другите. Сега правим одит на начина по получаване на лиценз. Има и сигнали, че са създавани клубове, за да има бройка за създаване на федерация. Това са 7-8 папки с документи, които трябва да бъдат прегледани от юристи, за да се провери за нарушения", продължи той.

"Тук не става въпрос кой на кого е симпатичен, а да се намери истината. Имах среща и с едните, и с другите. Искам да седнат тези хора на една маса, но понякога конфликтите между личностите са толкова големи, че изглеждат непреодолими", коментира още спортният министър.

Изтеглете мобилното ни приложение БЛИЦ СПОРТ ОТТУК!