Европейската футболна централа (УЕФА) е започнала разследване на инцидентите по време на евроквалификацията Сърбия - Албания. Както е известно, мачът бе прекратен в 41-ата минута заради бой на терена, предизвикан от квадрокоптер с албанското знаме.

"Открили сме дисциплинарни дела и към двете федерации", разкри представител на УЕФА.

Според сръбското издание "Zurnal.rs" има четири варианта по случая. Първата възможност е, ако се установи, че албанците са виновни за инцидента, да се присъди служебна победа за Сърбия. Ако обаче бъде решено, че домакините са отговорни за инцидента, тогава успехът с 3:0 ще бъде за гостите.

Третият вариант е мачът да се доиграе на неутрален терен, без публика. И последният възможен сценарий е Белград отново да приеме двата отбора, но пред празни трибуни.

Освен всичко това ще има и глоба, чийто размер допълнително ще стане известен. Ключовият момент в този случай ще бъде докладът на холандския делегат Хари Бина, както и на специалния докладчик на УЕФА.

Благоприятно обстоятелство за Сърбия е изтичането на условната присъда отпреди две години, която бе наложена за инцидентите в Генуа по време на мача с Италия.

Има още един плюс за сърбите по казуса. Според точка 14 от Дисциплинарния правилник на УЕФА се "забранява политическа пропаганда и всеки израз на подобни възгледи". Именно обратното се случи на стадиона на Партизан с развяването на знамето на Велика Албания, което провокира безредиците.

Сръбският футболен съюз обаче, като домакин и организатор на мача, ще бъде държан отговорен за инцидентите извън терена, горящите факли и хвърлените твърди предмети.