Най-добрият български тенисист Григор Димитров срази световния номер 8 Хуберт Хуркач със 7:6(5), 6:4, 7:6(3) и за първи път стигна 1/4-финалите на “Ролан Гарос”, записвайки шеста победа от шест двубоя срещу поляка.

В първия сет нито един от двамата не записа пробив и се стигна до тайбрек, в който Гришо бе по-съобразителен и спечели частта със 7:6(5). Съперниците продължиха да играят равностойно и във втората част, в която обаче българинът първи стигна до пробив за 4:3, а след нов такъв и спечели сета с 6:4.

Двата си размениха по един пробив в третия сет и след нов тайбрек накрая Григор Димитров ликува със 7-3 точки, класирайки за четвъртфиналите, където очаква победителя от сблъсъка между представителя на домакините Корентен Муте или италианеца Яник Синер, който е втори с световната ранглиста,

ХУБЕРТ ХУРКАЧ - ГРИГОР ДИМИТРОВ 6:7(5), 4:6, 7:6(3)

ПЪРВИ СЕТ
Двамата спечелиха първите си подавания и в третия гейм Гришо спаси два брейбола, за да поведе с 2:1, но Хуркач бързо изравни за 2:2 с лесен сервис-гейм. Димитров също взе следващото си подаване по убедителен начин.

Съперниците продължиха да печелят подаванията си с лекота до осмия гейм, в който българинът отново малко повече затрудни поляка и въпреки това не успя да стигне до пробив. Веднага след това Гришо отново бе безапелационен на свой сервис, давайки само точка на осмия в света и повеждайки с 5:4. Хуркач бързо изравни за 5:5 и в следващия гейм имаше три възможности за пробив, но ги пропусна и Григор си взе подаването.

До пробив не стигна никой в този сет и започна тайбрек, в който Хуркач поведе с 2-0 точки, печелейки една на сервис на българина. Гришо обаче веднага върна пробива и обърна за 3-2 в своя полза, а след това при 6-3 стигна до три сетбола. Полякът спаси първите два от тях, но след това на свой сервис Григор взе със 7-5 тайбрека и 7:6 сета.

ВТОРИ СЕТ
Хуркач пропиля две възможности за пробив още в първия гейм на втората част, а веднага след това и Димитров не успя да вземе подаването на поляка, въпреки че пред него се разкри такъв шанс. Двамата продължиха да печелят подаванията си до седмия гейм, в който се стигна до първия пробив в мача. Той бе на сметката на Григор Димитров, който спечели гейм на нула при подаването на поляка.

В следващите два гейма двамата нямаха проблеми да спечелят на свой сервис, а в десетия Гришо изтърва един сетбол за нов пробив, но при втората възможност не сгреши и след 6:4 взе комфортен аванс в срещата.

ТРЕТИ СЕТ
И третата част започна равностойно като първите две. Хуркач първи спечели подаването си, давайки само две точки на Гришо, който пък бе още по-убедителен, взимайки гейма на свой сервис със само една загубена точка. В третия гейм българинът пропусна шанс за пробив, но скоро след това пред него се откри втори такъв и той го реализира, за да поведе с 2:1.

Бъларинът затвърди пробива си с лесен сервис-гейм, давайки само точка на поляка, а в следващия пропусна нова възможност да вземе подаването и така Хуркач намали до 2:3 изоставането си. След това световният №8 стигна до първия си пробив в мача, взимайки подаването на българина за 3:3. Полякът веднага затвърди пробива за пълния обрат 4:3. Гришо бързо възстанови равенството, а в деветия гейм пропусна две възможности за нов пробив и Хуркач поведе с 5:4. В следващия оспорван гейм българинът спечели за 5:5.

Хуркач с лекота взе следващото си подаване и поведе с 6:5. Гришо също спечели безапелационно на свой сервис за 6:6 и сетът влезе в тайбрек. В него българинът дръпна сериозно с 4-0 и едва тогава полякът взе първите си две точки. Григор Димитров обаче не изпусна инициативта и след 7-3 точки взе сета със 7:6, за да ликува с победата и класиране за четвъртфиналите.

РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ МАЧОВЕТЕ ОТ „РОЛАН ГАРОС“ ПРИ МЪЖЕТЕ – ТУК
РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ МАЧОВЕТЕ ОТ „РОЛАН ГАРОС“ ПРИ ЖЕНИТЕ – ТУК