Всичко за Евро 2024 с БЛИЦ – ТУК!

Карлос Алкарас спечели "Уимбълдън" за втора поредна година. Испанецът постигна впечатляваща победа с 3:0 сета срещу Новак Джокович за 2 часа и 30 минути игра.

21-годишният Алкарас започна убедително, надделявайки с по 6:2 в първите две части, а в третата се стигна до тайбрек. В него испанецът ликува със 7:4 точки и вдигна победоносно ръце, обирайки овациите на публиката. В ложата беше и принцесата на Уелс Кейт Мидълтън, за която това бе втора публична поява, след като беше диагностицирана с рак. Съпругата на принц Уилям награди Алкарас и Джокович.

Мачът беше повторение на финала за трофея от миналата година. Тогава Алкарас отново ликува над Джокович, но след петсетова драма - 1:6, 7:6(6), 6:1, 3:6, 6:4, докато днес Ноле не намери сили да му се противопостави. 

За Алкарас това е четвърта титла от турнирите от Големия шлем. Джокович остава с 24. 37-годишният сърбин е седемкратен шампион на "Уимбълдън". 

Още по-впечатляващото при Алкарас е, че до момента той е 100-процентов във финалите си на Шлема - 4 от 4 до момента. Алкарас е шестият в "Oупън ерата", който в един сезон триумфира и на "Уимбълдън", и на "Ролан Гарос".

КАРЛОС АЛКАРАС - НОВАК ДЖОКОВИЧ 3:0 сета (6:2, 6:2, 7:6(4)

ПЪРВИ СЕТ
Първият гейм продължи цели 15 минути. Джокович сервираше, а Алкарас беше твърдо решен да пробие. Испанецът започна на много високи обороти и след няколко ретур уинъра успя да нанесе първи удар в мача - 1:0.

Алкарас затвърди пробива си, а Ноле сгреши още едно воле за 15:30 - цели шест грешки от осем опита, горе-долу колкото беше правил досега в целия турнир. Джокович все пак се справи и намали изоставането си на 1:2. Лошото за феновете на 24-кратния шампион беше, че Алкарас сервираше по-уверено във финала до момента, отколкото през целия турнир. За разлика от него пък Ноле имаше проблеми не само със сервиса, но и с бекхенда си от основната линия. Той трябваше да защитава точка за пробив и не се справи по болезнен начин с двойна грешка - 4:1.

Джокович повиши нивото си на игра и стигна до точка за връщане на един от двата пробива, но Алкарас показа стабилни нерви и с ас затвори гейма си и поведе с 5:1. Последва гейм на нула за сърбина - 5:2 за Карлос, който след това стигна до два сетбола на свой сервис и приключи първата част с 6:2 за 41 минути.

ВТОРИ СЕТ
Ноле отново имаше проблеми със сервиса, с волетата край мрежата и цялостно с играта от основната линия, от което Алкарас се възползва и проби този път още при първата си възможност. Невероятен форхенд-уинър на испанеца обаче беше последван от две неточности в следващия гейм и той трябваше да премине през дюс, но грешките на Джокович не спираха - 2:0.

Впоследствие кошмарен сервис гейм за Ноле завършва с двойна грешка и Алкарас повежда с два пробива и 4:1. Джокович стигна до точка за връщане на един от двата пробива, но испанецът показа стабилни нерви и с ас затвори гейма си и дръпна с 5:1. Последвва гейм на нула за сърбина - 5:2, след което обаче Алкарас се доближи до победата - 6:2 и повеждайки с 2:0 сета.

TРЕТИ СЕТ
Джокович спечели сервис гейма си на старта на третата част след солиден сервис - 1:0. Ноле поведе с 30:0 в сервис гейма на Алкарас, но испанецът не допусна да се стигне до точка за пробив и изравни след мощен сервис - 1:1.

Испанецът отново стигна до брейкбол след несполучливо воле на Джокович. Сърбинът обаче избегна опасността с хладнокръвен смач при мрежата, след което спаси още три точки за пробив и в крайна сметка спечели гейма.

В шестия гейм Джокович стигна до втората си точка за пробив от началото на мача. Сервисът на Алкарас обаче го измъкна от трудната ситуация и испанецът не позволи на опонента си да се откъсне в резултата. При 4:4 пред испанеца се откриха три поредни брейкпойнта след минаващ форхенд. Джокович спаси първия с добре разчетено излизане на мрежата, но в последвалото разиграване минаващият бекхенд от основната линия се оказа печелившият ход за шампиона и той се озова в позицията да сервира за втора поредна титла на "Уимбълдън". Вместо това обаче Джокович се спаси, пробивайки за 5:5 след форхенд в аут на Алкарас, последван от топка в мрежата. 

В крайна сметка се стигна до тайбрек, който започна по-добре за испанеца. Той стигна до мини-брейк за 3:1 след много прецизен форхенд уинър. Джокович обаче отново отвърна на удара и възстанови равенството след бекхенд в аут на неговия опонент.

Алкарас обаче си върна инициативата и отново стигна до мини-пробив, повеждайки с 5:3 след неточен форхенд на Джокович. Испанецът пропусна първия от двата поредни мачбола, които се откриха пред него, но след това Джокович изпрати ретур в мрежата и по този начин световният №3 спечели с 3:0 сета.

ПРОГРАМА И РЕЗУЛТАТИ ОТ "УИМБЪЛДЪН" ПРИ МЪЖЕТЕ - ТУК
ПРОГРАМА И РЕЗУЛТАТИ ОТ "УИМБЪЛДЪН" ПРИ ЖЕНИТЕ - ТУК