Безпрецедентните наводнения в Европа и в Либия през този месец провокираха разпространението на редица конспиративни теории. 

НАТО не искат плажуващи и нарочно са предизвикали наводнението в Царево, се твърди в публикация, споделена многократно във Фейсбук.

В друг текст, споделен стотици пъти, се казва, че американската система ХААРП (HAARP) е причина за опустошителното наводнение.

Водната стихия отне живота на четирима български граждани, наводни стотици домове и хотели, и нанесе щети за около 30 млн. лева.

В периода 4-6 септември невиждани наводнения заляха и съседна Гърция, където поне 15 души загубиха живота си. Водата заля десетки градове и опустоши Тесалийската равнина - дом на 25% от селскостопанската продукция на страната.

Силният дъжд и наводнението засегнаха значително и Турция, и Испания. Най-опустошителна бе водната стихия в Либия, където жертвите са хиляди. Зад всичко това стои бурята Даниел. 

Твърдение: НАТО и ХААРП стоят за опустошителните наводнения у нас и в чужбина

Бурята Даниел е средиземноморски тип ураган (Медикан). Появата му се дължи на два фактора т.нар. Омега-блок, вероятността за който нараства с климатичните промени, и рекордно високата температура на морската вода в Средиземно море, която е пряко следствие от тези промени, казва в свой анализ Валентин Симеонов, който е част от авторския екип на „Климатека“.

От 1995 г. той работи във Федералния институт за технологии в Лозана, Швейцария, като основната му дейност е по разработване и използване на дистанционни оптични методи за измерване на замърсяването на въздуха и изследване на химични и физични процеси в атмосферата, както и измерване на основните парникови газове. 

Именно Омега-блок и високите температури на морската вода са основните причинители на наводненията в първите дни на септември в части от Европа и в Либия, каза Валентин Симеонов, цитиран от БНР. 

Времето в България и Европа се определя от преминаването от запад на изток на зони с високо и ниско атмосферно налягане, които се редуват. В зоните с високо налягане времето е слънчево, топло и без валежи, докато в тези с ниско атмосферно налягане то е дъждовно и облачно, с по-ниски температури.

Когато придвижването на тези зони спре по някаква причина, това се нарича блокиране и промените на времето на дадено място се забавят или спират. Конкретната причина за валежите е, че над Централна Европа се блокира една зона с високо налягане, която беше оградена от югоизток и от югозапад от две зони с ниско налягане - едната над Йонийско море - до Гърция, а другата - в Атлантическия океан, близо до бреговете на Испания“, каза Валентин Симеонов. 

Той уточни, че в зоната с ниско налягане при Йонийско море се е развил циклон, който предизвика дъждовете в България, Гърция, Турция и Либия, а циклонът в зоната с ниско налягане над Атлантическия океан е причината за наводненията в Испания. Блокирането се предизвиква от въздушно течение, което е с височина между 9 и 15 км, известно като струйно течение, обясни ученият. 

„То представлява вятър със скорост от 100 до 300 км/ч, движи се от Запад на Изток. Енергията за задвижване на това въздушно течение идва от разликите на температурите в северната му част към полюса и южната част, която е към Екватора.

Когато тези разлики са големи, движението е почти кръгово, а когато тези разлики намаляват, скоростта на струйното течение намалява, но не равномерно и то започва да се нагъва. Именно в гънките на това струйно течение се захващат двете зони с ниско и едната с високо налягане“, уточни Валентин Симеонов.

Той добави, че глобалните климатични промени водят до значително по-бързо увеличаване на температурите в северните части на континента. Това от своя страна води до намаляване на температурните разлики задвижващи струйното течение и увеличаване вероятността от възникване на нагъването му, което захващат зоните с ниско и високо налягане.

Това е т.нар. Омега-блок, наречен така, защото въздушното течение описва нещо подобно на гръцката буква Ω. Това е едната причина за опустошителните валежи.

Учен разкри: Омега-блок е виновен за потопа в Царево и околията

Другата причина са рекордно високите температури в Средиземно море. Наблюдавани са серии от 30 градусови горещи морски вълни. Горещите морски вълни са зони в морето с необичайно висока температура и се наричат така по подобие на горещите вълни на сушата.

Омега-блокът, който породи медикана Даниел/pivotalweather.com

*В зоната с високо налягане се образува антициклон, който предизвика горещи вълни, докато в източната зона с ниско налягане се образува медиканът, който предизвика екстремните валежи у нас. Черните линии разделят зоните с високо и ниско налягане и имат формата на главната гръцка буква омега Ω, от там идва и името на блока.

„Те увеличават значително изпарението от морето. Понеже и температурите на въздуха са по-високи, той може да поеме повече влага, при което се получава много голяма наситеност на въздуха с водни пари.

Това е предпоставка за обилните валежи, защото тази влага захранва валежите в циклона. Средиземноморските циклони могат да достигнат големи размери, сравними с тропическите циклони (урагани) и за това често се наричат “Тропически тип Средиземноморски циклон“ или Медикан (от английското Mediterranean hurricane ), каза Валентин Симеонов.

Не е вярно, че ХААРП е причина за земетресението в Турция

Той уточни, че след като е преминала през Гърция и България, бурята Даниел се е насочила към Либия. Изпаренията от Средиземно море допълнително са я захранили. „Затова наводненията в Либия са толкова опустошителни“, казва ученият.

В зоната с най-много валежи са паднали количества дъжд от порядъка на 400 литра на кв/м, като обикновено там падат между 2 и 5 литра на кв/м. Тези валежи са паднали върху голяма площ и водата се е събрала в една единствена река, на която са се намирали два язовира. Внезапният наплив на вода ги е разрушил последователно и е предизвикал бедствието.

Като учен Валентин Симеонов обясни, че категорично не е възможно НАТО или ХААРП или която и да е световна сила или съвременна технология, да предизвикат подобни природни бедствия и изобщо да влияят на времето и климата

„ХААРП е американска система за изследване на високите слоеве на атмосферата, т. нар. йоносфера, която е разположена на височина между 60 и 100 км. Йоносферата играе важна роля при наземните радиовръзки и тези между изкуствените спътници и Земята. Слънчевите изригвания водят до промени в йоносферата и могат да доведат до сериозно нарушаване на тези връзки.

ХААРП представлява предавател, който излъчва радиовълни и изследва влиянието им върху йоносферата. Това влияние до известна, но значително по-малка степен, наподобява влиянието на слънчевите изригвания. Максималната мощност на ХААРП е 3.6 МВт (3.6 милиона вата).

Подобната руска система СУРА е с около 60 пъти по-голяма мощност от 190 МВт, а аналогичната европейска система EISCAT излъчва до 1000 МВт. За сравнение обичайните мощности на гражданските радиостанции могат да са между 0.2 и 0.5 МВт. Излъчването на ХААРП и останалите системи не си взаимодейства с долните части на атмосферата, които определят времето и климата“, обясни Валентин Симеонов.

Заключение

Твърдението, че НАТО и ХААРП стоят зад опустошителното наводнение, е НЕВЯРНО. Ученият Валентин Симеонов обясни, че природното бедствие е следствие от Омега-блок и високите температури на морската вода.

Именно те са основните причинители на наводненията през този месец. Не е възможно американската система ХААРП да е виновна за бедствието, тъй като излъчването й не взаимодейства с долните части на атмосферата, които определят времето и климата.

На пръв поглед изглеждащата голяма мощност е недостатъчна да предизвика сериозни промени дори в неголеми части на йоносферата. Мощността доставена от ХААРП или дори от EISCAT на единица обем в йоносферата, т.нар. плътност на мощността, е значително по-ниска от тази пристигаща от Слънцето.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук