Холивудският актьор Том Круз, който е притежател на три награди "Златен глобус", е решил да се откаже от всички награди, получени от Холивудската асоциация за чуждестранна преса (HFPA).

Круз е обявил, че се отказва от всички награди и се присъединява към бойкота спрямо тях, съобщава Deadline.

Според изданието Круз е разкритикувал липсата на реформи в редиците на Асоциацията, която присъжда престижната филмова награда.

Известният актьор действа действа в единен фронт заедно с Netflix, Amazon, Warner Bros., а също така подкрепя позицията на Скарлет Йохансон, Марк Ръфало и други холивудски звезди, които се обявиха за борба с расизма в редиците на даващите "Златен глобус".

По-рано през февруари тази година американският Los Angeles Times публикува материал, в който се съобщава, че сред близо 100-те членове на HFPA няма нито един чернокож човек.

След тази публикация организацията обеща да поправи този пропуск и да „направи необходимите промени“ както в самата организация, така и „в индустрията като цяло“.

По-рано стана известно, че NBC отказва да излъчи „Златен глобус“ през 2022 г. поради същия расов проблем. Те поясниха, че наградата не отразява пълното разнообразие на американското общество.

Докато някои американски актьори също решиха да бойкотират събитието в полза на принципите на "Черните животи имат значение", Том Круз отиде по-далеч и обяви, че ще върне всички получени награди "Златен глобус".

Актьорът получава статуетки през 1990, 1997 и 2000 г. за ролите си в "Джери Магуайър", "Роден на 4 юли" и "Магнолия".

По-рано тази година HFPA обеща да приеме в своите редици „поне 20 нови членове със специален акцент върху избора на чернокожи“, освен това бяха забранени подаръци от компании и конкретни представители на индустрията, ако те поне косвено могат да влияят решението за присъждане на наградата.

Превод и редакция: БЛИЦ