Съдия от Лос Анджелис определи, че Бритни Спиърс може сама да си избере адвокат в борбата й за прекратяване на противоречивото попечителство, под което е поставена, съобщава Би Би Си. 

Решението излезе в сряда, когато певицата се обърна към съда за втори път за по-малко от месец, пише "Монитор".

Бритни за пореден път поиска баща й Джейми Спиърс да бъде отстранен от правното споразумение, което контролира всички нейни стъпки от години. Миналия месец в съда тя отправи драматична молба контролът на баща й над живота й да бъде прекратен. В сряда тя повтори апела си в емоционално изявление, в което призова баща й да бъде обвинен в „злоупотреба с попечителство“.

„Тук съм, за да повдигна обвинения. Ядосана съм и ще стигна до там. Позволявате на баща ми да съсипва живота ми. Трябва да се отърва от баща ми и да го обвиня в злоупотреба с попечителство“, каза тя, говорейки през телефона на адвоката си. След съдебното решение певицата изрази радостта си с видео в социалната мрежа Инстаграм, на което прави цигански колела и благодари на феновете си за кампанията #FreeBritney.

Решението на съда в сряда проправя пътя на Матю Розенгарт, бивш федерален прокурор, избран от Бритни да бъде новият й адвокат, който да води сложната правна битка на певицата. Той ще замести Самюъл Ингъм, който беше назначен от съда адвокат и който представляваше Бритни Спиърс от 2008 г., преди да напусне поста миналата седмица.

По време на изслушването Ингъм прекъсна съда, за да заяви, че Бритни Спиърс му изпраща съобщения. Тя искала отново да се обърне към съда, каза той. Съдията официално прие оставката на Ингъм, преди да покани Спиърс да говори.

Розенгарт, мощен холивудски адвокат, който преди това е представлявал Стивън Спилбърг и Шон Пен, също беше в съда. Разплаканата Спиърс заяви пред съда, че по време на опечителство са й били отнети витамини за косата й и кафето. „Госпожо, това не е злоупотреба, това е просто (изрична) жестокост“, каза тя на съдия Пени. „Извинете ме за езика, но това е истината“, добави Бритни.

Певицата заяви, че нейният основен приоритет е отстраняването на Джейми от ролята му в правната уредба, която управлява нейните лични и финансови дела. Тя заяви, че не желае да се подлага на „глупава“ медицинска оценка и ще бъде „щастлива“ съпопечителят Джоди Монтгомъри да остане.

Спиърс продължи: „Искам само да разберете колко много от времето ми отнемат, като ме принуждават да правя тези психически тестове и нищо не излиза от това“. Певицата сподели, че е „изключително изплашена от баща си“, който е възстановяващ се алкохолик и се опасява, че той винаги „ще се появи някъде и ще ме злепостави“.

Адвокатите на Джейми Спиърс казват, че той не отговаря за личните й дела от септември 2019 г., когато се е оттеглил от тази роля поради влошено здраве. Той беше заменен временно от Джоди Монтгомъри, съпопечител на Бритни. Адвокатите на Джейми са поискали разследване, за да се установи достоверността на показанията на дъщеря му. Те заявиха, че бащата е „загрижен“ за благосъстоянието на дъщеря си. Той е отговарящ за състоянието на й в размер на 60 млн. долара. Адвокатите му обаче отричат той да е отговорен за ограниченията, очевидно наложени в личния живот на дъщеря му.

Тя е майка на две деца и заяви миналия месец пред съда, че иска да се омъжи за приятеля си и да има още едно дете, но попечителството не й позволява да го направи. Бритни твърди, че била възпрепятствана да премахне контрацептивно вътрематочно устройство, за да не може да забременее.