Червеният килим бе постлан, а фотоапаратите започнаха да щракат с пълна сила, след като 59-ият международен филмов фестивал "Берлинале" бе открит официално.
За началото на фестивала бяха прожектирани филмите на режисьора Том Тайкуер "Лола се състезава" и "Парфюмът". В присъствието на главния актьор Клиф Оуен се състоя и световната премиера на трилъра "The International“.

За откриването не си позовлиха да отсъстват едни от най-известните немски актьори в момента Ирис Бербен, Франка Потенте, Армин Роде, Хана Херцшпрунг, Нина Хаген, Ханелор Елснер и още много други.

По червения килим в Берлин се разходиха още членовете на журито Тилда Суинтън, Зибел Кекили, Нина Хос, Естнер Швайнс и един от известните германски изпълнители Херберт Грьонемайер.

Фестивалът ще продължи 10 дни, а за наградите "Златна Мечка" и "Сребърна Мечка" ще се борят общо 18 филма от различни страни. Голяма част от филмите ще отбележат и световната си премиера точно на "Берлинале", а връчването на наградите ще бъде на 14 февруари.

"Златната Мечка" ще бъде връчена на най-добрия филм, докато "Сребърната Мечка" е наградата на журито в категориите най-добър режисьор, най-добър актьор и актриса, както и още за изключително постижение и най-добра филмова музика. /БЛИЦ