Съединените щати отхвърлиха масовото прилагане на трета доза ваксина срещу коронавирус. Бустерната доза ще се поставя на хора над 65 години и на тези с тежки заболявания, съобщава bgonair.bg.

Решението е на Агенцията за контрол на храните и лекарствата. Сред препоръките е и това третата ваксина да бъде направена най-малко шест месеца след втората. 


На този фон администрацията на Джо Байдън очаква одобрение за подсилващата бустерна доза за всеки от 16 години нагоре, но много от експертите заявяват, че още не могат да бъдат сигурни дали ползите надвишават рисковете за по-младите. 
Масовото мнение е, че до момента липсват стабилни данни за безопасност. 

"Това, което знаем от клиничните изпитвания и от данните от някои страни като Израел, е, че третата доза драматично увеличава защитата от заразяване. Знаем, че тези бустерни дози го правят. И въпросът е да погледнем на каква възраст е по-добре да се слагат", заяви директорът на Националния институт по алергии и инфекциозни болести д-р Антъни Фаучи. 

Все пак американската агенция по храните и лекарствата посочва, че окончателното решение може да обхваща и хора от рискови професии като лекари, учители и други, но решението ще стане известно до няколко дни.