Бежанците на турско-гръцката граница нарочно тормозят деца, за да ги накарат да се разплачат и да влязат в Европа. Видео от мястото публикува в своя Туитър активистката от американската организация RAIR Foundation Ейми Мек.

По думите й, мъжете нарочно държат децата над огньовете, които са запалили, за да се изплашат, да започнат да плачат и точно по този начин да бъдат запечатани от обективите на журналистите.

Бежанците се надяват, че с помощта на непълнолетните деца ще могат да пресекат границата. „Трафикантите на хора водят тези деца в Европа, а джихадистите и разпространителите на „фалшиви новини” ги използват, за да предизвикат жал сред хората”, казва Мек.

По-рано в мрежата се появи видео как нелегалните мигранти на границата между Гърция и Турция хвърлят коктейли „Молотов”  по постове на граничари и полицаи.

Гръцките власти изразиха сериозно притеснение във връзка с нелегалните мигранти, които са на границата. Те определиха ситуацията като заплаха за националната сигурност и обещаха да предприемат съответните мерки.