Китайските военни заявиха днес, че американски боен кораб е навлязъл незаконно във водите, граничещи с Втората плитчина на Томас - оспорван атол в Южнокитайско море, предаде Ройтерс.

"САЩ сериозно подкопават регионалния мир и стабилност", посочи в изявление говорителят на китайския Южен театър на операциите. Той каза също, че САЩ умишлено са навлезли в Южнокитайско море и са нарушили суверенитета на Китай.

Китай е в спор с няколко свои съседи заради значителните си претенции върху териториални води в Южнокитайско море.

В последните месеци той имаше няколко сблъсъка с филипински кораби, а протестира също и срещу американските кораби, които патрулират в спорните райони.

Говорителят заяви, че Китайската народноосвободителна армия е организирала морски сили, които да следят и наблюдават американския кораб, и че "нейните войски в театъра на военните действия са в повишена готовност по всяко време, за да защитават решително националния суверенитет".

Вчера филипинската брегова охрана изпрати два свои кораба в Южнокитайско море, след като установи "тревожно увеличаване" на броя на корабите на китайската морска милиция при риф в изключителната икономическа зона на страната.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук