САЩ увеличават броя на морските пехотинци, дислоцирани на територията на Норвегия. Командването на Корпуса на морската пехота ще удвои своите военнослужещи от 330 на 700 души, пише на сайта на КМП. Вероятно това ще е само началото.
 

Първият контингент пристигна в Норвегия през януари 2017 г. и бяха разположени в района на град Тронхейм в западната част на страната. Решението беше мотивирано от необходимостта да се противодейства на руските войски в полярни условия.
 
Норвежкото МО съобщи, че част от военните ще бъдат преместени по-близо до границата с Русия, за да поемат върху себе си удара на „настъпващите руснаци” – има се предвид разположената в Мурманска област близо до границата с Норвегия бригада морска пехота на ВМФ на РФ.
 
Пентагонът проявява не толкова политически, колкото икономически интерес към Арктика. В региона (според Геоложката служба на САЩ) се намират 30% от световните не разузнати запаси от газ и 13% от нефта. Освен това Арктика заема стратегическо географско място между Русия и САЩ, важно в много аспекти.
 
Към 2020 г. ВМС на САЩ ще увеличат числеността на военния състав, преминал подготовка в арктически условия. Приоритетни направления за ВМС на САЩ ще станат подводният и въздушният компонент, докато използването на надводни кораби ще бъде ограничено поради липса на достатъчно ледоразбивачи. Тъй като по прогнози на учени дебелината на леда в Арктика към 2050 г. ще намалее с една трета, САЩ се подготвят да използват в региона и надводни кораби.
 
БЛИЦ припомня, че през март т.г. две атомни подводници на САЩ – многоцелевата „Hartford” (проект „Seawolf”) и ударната „Connecticut” (проект „Los Angeles”), имащи на въоръжение крилати ракети – отработили изплаване изпод леда по време на учения северно от Аляска.
 
Превод и редакция: БЛИЦ