По-малко от една четвърт от американците искат САЩ да предприемат военни действия срещу Иран. Това показват резултатите от нова анкета, оповестена на фона на нарастващото напрежение между Техеран и Вашингтон, съобщават световните медии.
 

Проучването на Hill-HarrisX показва, че едва 19% от гласоподавателите искат САЩ да започнат "ограничена военна кампания" срещу Иран - действие, което администрацията на президента Доналд Тръмп заяви, че също разглежда като възможен отговор на иранските провокации.


По-голямата част от анкетираните (58%) обаче заявиха, че биха предпочели невоенна реакция на свалянето на американския безпилотен самолет през миналата седмица, което Техеран каза, че е влязъл в неговото въздушно пространство.

Девет процента смятат, че САЩ не трябва да правят нищо.

Разбити по партии, само 16% от демократите подкрепят военна реакция, а 67% искат мирни преговори.

Тридесет и един процента от републиканците заявяват, че биха искали да видят ограничена военна кампания или обявяване на война. Петдесет процента заявяват, че биха предпочели мирното решение.

При гласоподавателите над 65-годишна възраст, 60 процента са срещу воeнен отговор.

Мнозинството във всички възрастови групи иска да се избегне конфликтът.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп отговори на президента на Иран Хасан Рохани, който по-рано днес се подигра с него, като стигна дотам да каже, че Белият дом е "засегнат от умствена изостаналост".

Коментарите на Рохани бяха направени, след като вчера администрацията на Тръмп наложи санкции на върховния лидер на Иран аятолах Али Хаменеи.

Рохани каза, че решението означавало "несъмнен провал" на усилията на Белия дом. Той също така разкритикува американските власти, че искат да наложат санкции на иранския външен министър Мохамед Джавад Зариф.

Междувременно, френският президент Еманюел Макрон обсъди с Рохани кризата и предложи сътрудничеството си.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!