Главното противопоставяне във формиращия се нов световен ред ще бъде на САЩ с Китай, а не с Русия, заявил пред CNN бившият посланик на Великобритания в Русия Тони Брентън. Ключов въпрос за Запада и Доналд Тръмп, според Брентън, ще бъде на коя страна ще застане Москва.
Как ще изглежда светът без лидерството на Америка – на този въпрос отговаря Тони Брентън пред CNN.
 

"Да, аз мисля, че се движим обратно към свят на съревноваващи се велики държави. С такъв свят ще бъде много по-сложно да си имаш работа.
 
Струва си обаче да се съсредоточим на Русия, тъй като е очевидно, че тя излиза от стария световен ред. Мисля обаче, че трябва да се говори предпазливо за доминиращата роля на Русия. На нея се падат една десета от световните разходи за отбрана, размерът на икономиката съставлява 1/20 от западната. Тя чувства, че ние сякаш я заплашваме и хвърляме предизвикателства, а ние я считаме все още за заплаха.
 
На мен ми се струва, докато се движим към този световен ред от конкуриращи се държави, както за Запада, така и за господин Тръмп, остава важен въпрос: как ще изглежда този световен ред. Съвършено очевидно е, че най-голямото геополитическо съревнование ще бъде не с Русия, а между САЩ и Китай. След това е важно да бъде допълнителен въпрос: на чия страна ще бъде Русия? С други думи нашето инстинктивно желание да се съревноваваме с Русия, стремежът да й отправим предизвикателства, да станем заплаха за нея, се открива в контекста на Украйна и Сирия, възможно е да си струва да преразгледаме тази нова глобална обстановка."

 
Превод и редакция: БЛИЦ