Бившият министър на вътрешните работи на Латвия Марис Гулбис каза в ефира на латвийския телевизионен канал TV24 , че ограничаването на транзита до Калининградска област е сигнал за Русия, че Европа и НАТО са готови да "отнемат" Калининград.

"Това (ограничаване на транзита до Калининградска област – бел. ред.) е първата стъпка на Европа и НАТО за отрязването на Калининград... бившата столица на Източна Прусия, от Русия... Започнах да мисля, че Европа разбира отлично какво прави. Литовците разбираха всичко още по-добре. Мисля, че е изпратен ясен сигнал на руснаците - ако продължите да се пъчите, ще превземем Кьонигсберг", каза Гулбис .

Военен експерт: Путин може да атакува Литва, за да унищожи НАТО

Казаното от Гулбис бе коментирано от бившият руски президент Дмитрий Медведев, настоящ заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия:

"Пореден идиот, бивш министър от Латвия, изпрати сигнал, че НАТО и Европейският съюз ни отнемат Калининград. Изглежда, че е пил или ял нещо лошо. Предлага да започне Трета световна война. Ще дойде на себе си – ще се страхува от всяко шумолене на вратата. И с право, имаме добра памет...", заяви Медведев.

Припомняме, че през август миналата година в германската федерална провинция Мекленбург-Западна Померания неидентифицирани лица закачиха копия на предизборни плакати от 1949 г. с карта на Германия в предвоенните й граници, тоест с включването на сегашната Калининградска област и на части от Полша.

Изображенията със 72-годишна давност съдържаха агитация за Християндемократическия съюз (ХДС), Християнсоциалния съюз (ХСС) и други партии. Те се появиха в град Тетеров и други градове в региона. Говорител на ХДС отрече плакатите да принадлежат на тяхната партия и заяви, че блокът не одобрява тези листовки, които "трябва да бъдат премахнати".