Очевидно Путин страда от шизофрения, може и да натисне червеното копче. Това заяви в интервю за Нова телевизия Глеб Ирисов, който доскоро е работел като военен репортер за руската новинарска агенция ТАСС.

Преди това известно време е бил офицер в руската армия. "Основната причина, поради която напуснах поста си в руската армия през 2020-та година бяха сериозните нива на корупция, на които станах свидетел. За мен цялостната ситуация там беше ужасна. След 2020 година стана невъзможно за добрите и честни хора да останат в руската армия.

Не става дума само за мен. Още много офицери напуснаха постовете си. Основната причина беше корупцията и това, че те не искаха да бъдат част от схемите. Като цяло можем да кажем, че руската армия е много корумпирана структура. Това е и основната причина за нейните провали по време на войната с Украйна. Нивото на уменията на руските войници е много ниско", посочи той. 

По думите му руският военен министър се е превърнал в един от най-корумпираните в историята. "Можем да кажем, че армията на Русия представлява умалено копие на цялото население на страната. За съжаление, през годините руското правителство ставаше все по-корумпирано.

Това се пренесе и в армията. За армията на Русия стана напълно нормално лоялните и удобни хора да бъдат поставяни на значими позиции. В повечето случаи точно тези лица са най-корумпирани.

Те използват властта, с която разполагат, връзките си с правителството, за да изградят собствения си просперитет да подсигурят богатството на семействата си. Това нещо съществува от върха на военната йерархия до самото и дъно", посочи Ирисов. 

По думите му Русия се превърнала в аналог на нацистка Германия. "Да, тези хора може би наистина вярваха, че ще могат да завладеят Украйна за няколко дни.

Военните генерали и други представители на властта вероятно са били дълбоко убедени във верността на тази теза. Те са се подготвяли за такъв тип сценарий. За тях в момента вероятно е доста трудно да съобщят на Путин истината за събитията, истината за тежките загуби и за хилядите руски войници, които са изгубили живота си на фронта", посочи журналистът. 

Според него основната причина за войната е ситуацията вътре в Русия. "Путин се страхуваше, че ще бъде свален от власт от собствения си народ. Този негов страх дойде малко след последните избори, когато всички сякаш осъзнаха, че резултатът от тях е манипулиран по един или друг начин. Тогава, спомняте си, имаше и гражданско неподчинение.

Говоря за периода между 2017-та и 2018-та година. Предполагам, че това провокира Путин да промени управленската си политика и гледните си точки.

Той осъзна, че е невъзможно да спреш хората, да спреш обществото от това да изразяват неодоволството си спрямо него и делата му. Според мен мнозинството от руснаците мразеха Путин преди началото на войната и режима му. Никой не вярваше на обещанията му. Това беше последният шанс на Путин да остане в управлението. Войната беше единственият начин той да остане на върха в Русия.", коментира Ирисов. 

Мнението на журналиста е, че със сигурност Русия е подценила Украйна. "Освен това, те не предполагаха, че ще има такава вълна от съпричастност от страна на европейските държави, Съединените щати и света като цяло.

Мисля си, че освен, че подцениха армията на Украйна, руснаците надцениха и собствената си военна мощ. Като бивш руски офицер аз съм наясно с истинските способности на руската армия – те не са особено много", посочи той. 

Той изрази страх от това, че Путин може да използва ядрено оръжие. "Нека не забравяме, че е възможно Путин да натисне голямото червено копче и да реши да използва ядреното оръжие в определен момент.

Страхувам се, че ще го направи. От една страна той иска да запази властта си, да предпази онези, които се намират в най-близкия му кръг. От друга страна обаче е очевидно, че той страда от някаква шизофрения или подобно ментално заболяване, така че определено е непредвидим", посочи Ирисов.